صفحه اصلی / جای خالی تنظیم بازار ماه رمضان

جای خالی تنظیم بازار ماه رمضان

شایلی قرایی
 این ماه هم نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
به گزارش کسب و کار نیوز، براساس اعلام بانک مرکزی قیمت ۵ گروه کالای اساسی در آستانه ماه مبارک رمضان افزایش یافت. تخم‌مرغ ۳.۵ درصد، حبوب ۰.۱ درصد، گوشت قرمز ۰.۳ درصد، گوشت مرغ ۷.۷ درصد و قند و شکر ۰.۴ درصد نسبت به هفته قبل از ۵ خردادماه افزایش پیدا کرده است. همچنین قیمت میوه‌های تازه ۳.۰ درصد و سبزی‌های تازه ۳.۸ درصد کاهش یافته و قیمت گروه‌های لبنیات، برنج، چای و روغن نباتی ثابت مانده است. با آغاز ماه مبارک رمضان در گروه لبنیات قیمت تمام اقلام این گروه ثابت بود.
بهای تخم‌مرغ معادل ۳.۵ درصد افزایش یافت و شانه‌ای ۹۸ هزار تا ۱۱۵ هزار ریال فروش می‌رفت. در گروه برنج، قیمت تمام اقلام بدون تغییر بود. به‌طوری که در گروه حبوب بهای نخود ثابت و قیمت عدس و لوبیا چشم‌بلبلی هر یک معادل ۰.۱ درصد کاهش یافت، ولی بهای سایر اقلام بین ۰.۱ درصد تا ۰.۵درصد رشد داشت.
در میادین زیرنظر شهرداری لیموشیرین و خربزه عرضه نمی‌شد و پرتقال درجه یک و گیلاس عرضه کمی داشت. سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در مقایسه با سایر میوه‌فروشی‌ها متفاوت بودند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره‌بار عرضه می‌شد. میوه‌فروشی‌های سطح شهر اقلام میوه و سبزی تازه را عرضه می‌کردند که در گروه میوه‌های تازه قیمت سیب قرمز معادل ۱.۷ درصد، سیب زرد ۴.۴ درصد و کیوی ۰.۸ درصد افزایش داشت، ولی بهای سایر اقلام این گروه بین ۰.۷ تا ۲۱.۱ درصد کاهش یافت. در گروه سبزی‌های تازه قیمت پیاز معادل ۱۳.۴، لوبیا سبز ۴.۱ و سبزی‌های برگی ۰.۲ درصد افزایش داشته، اما بهای سایر اقلام این گروه بین ۰.۴ تا ۱۱.۸ درصد کاهش داشت. قیمت گوشت تازه گاو و گوساله بدون تغییر بوده و بهای گوشت گوسفند معادل ۰.۶ و قیمت گوشت مرغ ۷.۷ درصد افزایش یافت.
در این هفته بهای قند معادل ۰.۳ و شکر ۰.۶ درصد افزایش داشته و در مقابل قیمت چای خارجی و انواع روغن نباتی ثابت بوده است. این در حالیست که در مدت مشابه سال گذشته براساس اعلام بانک مرکزی، متوسط قیمت خرده‌فروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به ۵ خردادماه سال جاری نسبت به هفته مشابه سال قبل از آن نشان می‌دهد که لبنیات ۷.۵، تخم‌مرغ ۳۱.۹، حبوب ۲۱.۵، برنج ۲۶.۰، میوه‌های تازه ۴۰.۱، سبزی‌های تازه ۳۹.۶، گوشت قرمز ۱۴.۸، گوشت مرغ ۸.۳، قند و شکر ۲۰.۸، چای ۲۰.۳ و روغن نباتی ۸.۲ درصد افزایش داشته است. با آغاز ماه مبارک رمضان قیمت اقلام پرمصرف این ماه نیز از جمله خرما، آش و حلیم، زولبیا و بامیه، برنج و حبوبات، مرغ و گوشت و برخی اقلام دیگر با افزایش قیمت روبه‌رو بوده است.
بیش از ۲۲ هزار فقره بازرسی از صنوف انجام شد
این در حالیست که در گزارش‌ها اعلام شده است که تعداد کل بازرسی‌ها از صنوف سراسر کشور در اردیبهشت ماه سال جاری و منتهی به ماه رمضان، ۲۲ هزار و ۷۰ فقره بود که ۲ هزار و ۹۵۰ فقره پرونده با برآورد جریمه پیشنهادی به ارزش بیش از ۵ میلیارد و ۹۱۰ میلیون ریال تشکیل شده است. در اردیبهشت ماه امسال یک هزار و ۹۹۴ فقره شکایت توسط واحدهای بازرسی اصناف دریافت شد که ۶۶ درصد در بخش کالا و ۳۴ درصد در بخش خدمات بود.
از مجموع شکایات دریافتی ۵ درصد به صورت حضوری، ۹۳ درصد تلفنی و ۲ درصد به صورت کتبی دریافت و رسیدگی شده است. در عین حال پس از بررسی‌های معموله و ارزیابی کارشناسان تعداد یک‌هزار و ۹۷۴ فقره شکایت قابل پیگیری تشخیص داده شد که برای رسیدگی و برخورد قانونی به ادارات و مراجع ذیربط ارسال شده است. همچنین از کل شکایات قابل پیگیری ۳۱ درصد منجر به رضایت شاکی، ۳۸ درصد متخلف، ۲۹ درصد غیرمتخلف و ۲ درصد در دست بررسی است. طبق گزارش واحد معاونت نظارت و بازرسی اتاق اصناف ایران، بیشترین عناوین تخلف مربوط به درج نکردن قیمت، گران‌فروشی و عدم صدور صورتحساب است.
قیمت نان ثابت ماند
قاسم زراعت‌کار، رئیس اتحادیه نانوایان

درباره وضعیت تامین نان در ماه مبارک رمضان باید اشاره شود که بیش از ۹۵ درصد نان موجود در کشور نان سنتی است و در ماه مبارک رمضان تقاضا برای مصرف نان بیشتر می‌شود و با توجه به اینکه آرد مورد نیاز به میزان کافی موجود است، بنابراین مشکل خاصی در جهت تامین نان وجود نخواهد داشت.
قیمت نان در ماه مبارک رمضان هیچ‌گونه تغییری نخواهد کرد و نان به همان قیمت سال ۹۳ به فروش خواهد رسید، اما با توجه به تورم و افزایش هزینه‌های جاری نانوایی‌ها تغییر قیمت نان در دست بررسی است، اما هرگونه تغییر بعد از ماه رمضان اعمال خواهد شد. البته با توجه به افزایش هزینه‌های تولید، آنالیز قیمت جدیدی را برای دستگاه‌های متولی ارسال کرده‌ایم و اگر بخواهیم قیمت را افزایش دهیم و مجوزی برای آن دریافت کنیم، نرخ‌های جدید پس از ماه مبارک رمضان اعمال می‌شود.
 در ایام ماه مبارک رمضان همه نانوایی‌های سنتی در سه شیفت فعال هستند و تنها در ساعات ابتدایی صبح به دلیل کم بودن مشتری، میزان پخت نان کاهش می‌یابد، اما از ساعت ۱۴ تا پس از افطار فعال می‌شوند.
گرچه پس از افطار تا سحر نانوایی‌ها تقریبا تعطیل می‌شوند، اما برخی از نانوایی‌های سنتی لواش یک ساعت قبل از سحر نیز مجددا فعال می‌شوند تا مردم بتوانند برای سحر نیز نان تازه تهیه کنند.
در صورت بروز هرگونه تخلف یا شکایت، مردم می‌توانند با شماره تلفن ۱۲۴، بازرسی شورای اصناف یا اتحادیه نانوایان سنتی به شماره ۰۲۱۷۷۵۰۳۳۱۳ داخلی ۱۲۰ تماس بگیرند تا به سرعت مورد پیگیری قرار گیرد. البته اتحادیه‌ها پل ارتباطی بین اعضا، مردم و مسئولان هستند و در این ماه بازرسی‌ها هم از سوی اتحادیه و هم از سوی اتاق اصناف افزایش خواهد یافت تا شاهد خدمات بهتر باشیم.
در ماه رمضان هیچ‌گونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت
علی رجبی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لبنیات سنتی

در ماه مبارک رمضان میزان مصرف لبنیات افزایش چشمگیری دارد و تجربه نشان داده که در روزهای اول این ماه تقاضا برای لبنیات بیشتر می‌شود که تمهیداتی برای عرضه مناسب و به وجود نیامدن مشکل اندیشیده شده است. درباره عرضه فرآورده‌های لبنی در ماه مبارک رمضان ضرورت دارد اشاره شود که با توجه به فراوانی تولید و عرضه مناسب آن در بازار هیچ گونه مشکلی از بابت تامین نیاز مردم وجود ندارد.
در ماه مبارک رمضان هیچ گونه افزایش قیمتی نخواهیم داشت و تصمیمی هم برای بالابردن قیمت هنوز گرفته نشده و همان قیمت‌های قبلی تثبیت شده است. لبنیات در حجم‌های گوناگون و با میزان چربی‌های متفاوت عرضه می‌شود که این موجب شده تا شاهد قیمت‌های مختلفی باشیم و برای جلوگیری از هرگونه تخلف در توزیع و عرضه محصولات لبنی بازرسی‌های متعددی در ماه رمضان صورت خواهد پذیرفت. در حال حاضر وجود ۴۰ هزار واحد صنفی لبنی در کشور که در حال گسترش است، نیازمند نظارت دقیق برای جلوگیری از تخلفات و رضایت مردم است.
در ماه‌های گذشته شایعاتی مبنی بر نامرغوب بودن محصولات عرضه شده در واحدهای لبنیات سنتی مطرح شد  که این موضوع صحت ندارد. واحدهای صنفی لبنیات سنتی به طور مرتب تحت نظارت قرار دارند و مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت با راه‌اندازی دفاتر نظارت، به طور مستمر از این واحدها بازرسی به عمل می‌آورد و در صورتی که واحد صنفی مرتکب تخلف  شود حداکثر تا ۴۸ ساعت واحد مربوطه پلمب می‌شود. دفاتر نظارت واحدهای صنفی مشمول ماده ۱۳ قانون نظام صنفی، تحت مدیریت بخش خصوصی هستند و واحدهای  صنفی که تحت بازرسی ماموران این دفاتر قرار می‌گیرند ملزم هستند ۲۶ هزار تومان پرداخت کنند. نظارت این ماموران شامل رعایت موارد بهداشتی همچون شیر مورد استفاده در این واحدها و تمیز بودن وسایل تهیه و فرآوری شیر می‌شود.
بعد از نظارت ماموران، گزارش‌های آنها از طریق سامانه‌ای که با مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت لینک دارد، ارسال می‌شود و نمونه‌گیری این ماموران به آزمایشگاه‌های کنترل کیفی ارسال می‌شود. در صورتی که واحد صنفی تخلفی در زمینه بهداشتی مرتکب شده باشد، به مالک آن ۴۸ ساعت مهلت داده می‌شود تا موارد را اصلاح کند. اما اگر بعد از این زمان از سوی صاحب پروانه کسب واحد صنفی اقدامی صورت نگرفت واحد صنفی پلمب می‌شود. این موضوع درباره نمونه‌گیری از مواد اولیه
به کار رفته نیز صدق می‌کند و درصورتی که شیر یا سایر محصولات دریک واحد فاقد استاندارد لازم باشد، از سوی مراجع ذیصلاح نسبت به پلمب واحد صنفی اقدام می‌شود.
هیچ نهاد ناظری وجود ندارد
مهدی یوسف‌خانی، رئیس اتحادیه پرنده و ماهی

در کشور با تولید مازاد مرغ در کشور مواجه هستیم، اما آنچه موجب می‌شود قیمت‌ها نوسان داشته باشد، این است که در برخی مواقع قیمت‌ها بیش از پیش کاهش می‌یابد و در این صورت تولیدکنندگان از فروش به مرغداری‌ها امتناع می‌کنند که با کمبود مرغ در بازار قیمت افزایش پیدا می‌کند.
البته هیچ نهاد ناظری بر قیمت مرغ زنده نظارت نمی‌کند و بازرسان اصناف و تعزیرات حکومتی فقط بر آخرین حلقه توزیع نظارت دارند و آن هم واحدهای صنفی و خرده‌فروش‌ها هستند، در حالی که علت نوسان قیمت واحدهای صنفی نیستند. فروشندگان نیز مجازند تا ۱۰ درصد سود بر خرید خود در هر کیلو مرغ اعمال کنند. با توجه به نوسان قیمت‌ها اکنون هر کیلو مرغ تا ۸ هزار تومان به فروش می‌رسد، اما در بعضی مراکز فروش به جهت رقابت واحدهای صنفی کمتر از ۱۰ درصد سود را اعمال می‌کنند. نوسان قیمت مرغ در هفته‌های اخیر به جهت نبود نهاد ناظری است که نظارت دقیقی بر چرخه تولید تا توزیع مرغ داشته باشد.

 

همچنین مطالعه کنید:

آغاز ترخیص خودروهای برقی از گمرک

به گزارش کسب و کار نیوز، فرود عسگری، رئیس کل گمرک ایران امروز در جمع …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.