گروه کشاورزی
کشور ما در برخی از این داروها جای پای خوبی در بازارهای جهانی داشت که تحریم و به دستانداز افتادن مبادلات مالی این ظرفیت را تقریبا از بین برد. بعد از برجام این بازارها در یکی از پرطرفدارترین گیاهان دارویی کشور در حال احیا شدن است. شیرینبیان یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی جهان است که میتوان آن را پدربزرگ گیاهان دارویی نامید. گیاهی خودرو که در اکثر نقاط ایران کشت میشود و ریشه این گیاه به صورت خشکشده و عصاره یکی از مهمترین اقلام صادراتی کشورمان در بخش گیاهان دارویی است. یک تولیدکننده و صادرکننده گیاهان دارویی در گفتگو با «کسبوکار» در خصوص کشتوکار این محصول گفت: : شیرینبیان، گیاهی خودرو است که در نقاط مختلف ایران بهطور پراکنده یافت میشود. بیشترین کشت آن در فارس، کرمانشاه و کرمان بوده و از دیرباز ریشه آن در طب سنتی استفاده میشده است. وی افزود: شیوه بهرهبرداری این محصول بدین صورت است که کشاورز بعد از برداشت از زمین آن را در اختیار شرکتهای تولیدکننده قرار میدهد و شرکتها آنها را آسیاب میکنند و بعد از آسیاب در دستگاههای عصارهگیری، عصارههای این محصول را استخراج میکنند. بعد از این مرحله، تغلیظ میکنند و در نهایت محصول قابل مصرف به دست میآید. مشتقات ریشه شیرینبیان هم محصولاتی مثل پودر شیرینبیان، عصاره، مایع و گرانول شیرینبیان است.
صادرات شیرینبیان و میزان تولید آن در داخل
شکریپور در خصوص صادرات این محصول افزود: ایران انواع مشتقات شیرینبیان را صادر میکند. در اروپا به کشورهایی چون آلمان، ایتالیا، انگلیس، هلند و دانمارک صادرات داریم که طرفداران زیادی هم دارد. وی افزود: کشور آلمان یکی از کشورهای خواهان این محصول است زیرا روی خواص درمانی این گیاه بسیار کار کردهاند و طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است. شکریپور در مورد میزان تولید و صادرات این محصول بیان کرد: در سال ۹۵، ۱۲۰۰ تن صادرات داشتیم. میزان تولید در روز حدود 20 تن است. مدیرعامل شرکت سپیدانعصاره، با بیان اینکه این بازار رقابتی است، افزود: محصول ما مزیت بسیار عمده نسبت به شرکتهای دیگر دارد و آن این است که ما نخستین کارخانه دارای پروانه بهداشتی از سازمان غذا و دارو در صنعت شیرینبیان هستیم. همچنین ما مدرنترین دستگاه HPLC که یکی از دستگاههای بسیار مهم دنیاست را در اختیار داریم. این شرکت توانسته مدرنترین نوع این دستگاه را از ژاپن خریداری کند.
این دستگاه کمک زیادی به امر صادرات این محصول کرده است. زیرا تا قبل از آن برای آزمایش شیرینبیان هر محموله را به آلمان میفرستادیم که این پروسه هزینهبر بود. شکریپور در رابطه با تحریمها بیان کرد: از لحاظ مالی با ضررهایی مواجه شدیم و بسیاری از مشتریهای خارجی را از دست دادیم، ولی برجام بازار را تا حدودی بهبود بخشیده است و در حال بازگشت به بازارهای صادراتی هستیم.
خواص شیرینبیان و کاربرد آن در صنایع
میثم شکریپور در ادامه اظهار کرد: گیاه شیرینبیان و محصولات آن دارای خواص زیادی است از جمله تقویتکننده سیستم گوارش و اختلالات معده، تسکین سرفه، التیامبخش دستگاه تنفسی، درمان سوءهاضمه، ضدالتهاب، تقویتکننده بخش دستگاه تنفس، تسکین گلودرد، محافظت از کبد، ضدویروس، باکتری و قارچ، کاهش وزن، مناسب برای سندروم روده تحریکپذیر، اگزما و… این مقام مسئول در ادامه به کاربرد این محصول، در صنایع اشاره کرد که در صنایع داروسازی، شیرینسازی، نوشیدنیها، لوازم آرایشی، ادویهجات، دخانیات، شیرینکنندههای طبیعی و… استفاده میشود.