معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، طی چهار سال گذشته در دولت یازدهم اقدامات شاخصی در حوزه زنان برای کمک به نیمی از جمعیت کشور داشته است که پوشش تحصیلی دختران بازمانده از تحصیل ، تصویب کاهش ساعت کاری زنان با شرایط خاص و تدوین سند سیاستی اجرایی اشتغال پایدار زنان از جمله این فعالیت هاست.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا یکی از اقدامات شاخص معاونت رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در دولت تدبیر و امید در سال های ۹۲ تا ۹۵، حمایت از افزایش پوشش تحصیلی ۶ هزار و ۱۳۹ دختر بازمانده از تحصیل پایه های اول تا ششم مناطق محروم (در ۱۰ استان) است.
معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری از آموزش حقوق و مسئولیت های فردی، خانوادگی و اجتماعی برای دانش آموزان نیز غافل نبود و ۳۶ هزار و ۶۱۸ دانش آموز متوسطه دور دوم و ۴۰ هزار تن از اولیا و مربیان مدارس در ۳۱ استان کشور را تحت این آموزش ها قرارداد.
تقویت شیوه های مهارتی و ارتباطی اولیا با دانش آموزان دختر و آموزش ۵۶ هزار و ۲ دانش آموز دختر دوره اول متوسطه پایه دوم، والدین دانش آموزان و کادر آموزشی در سراسر کشور طی سه سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۴ نیز مورد توجه این معاونت بود.
همچنین حمایت از برنامه های فرهنگی ، آموزشی و توسعه سواد آموزی دو هزار نفر از زنان و دختران عشایری و روستایی در برنامه کاری معاونت زنان در دولت یازدهم بوده است.
**حمایت های اجتماعی از زنان معتاد
گسترش حمایت های اجتماعی از زنان معتاد در فرایند ترک و زنان بهبود یافته از طریق برگزاری کارگاه آموزشی برای ۱۸۴ نفر از اعضای سازمان های غیردولتی فعال در حوزه زنان و خانواده پیرامون حمایت های اجتماعی مورد نیاز زنان بهبود یافته از اعتیاد در ۶ استان، توانمندسازی مهارتی ۸۰۰ نفر از زنان آسیب دیده و در معرض آسیب اجتماعی (زنان بی سرپرست، زنان بدسرپرست و معتادین بهبود یافته) با رویکرد اشتغال پایدار در استان های تهران(شهرستان ری) و سیستان و بلوچستان(شهرستان زاهدان و مناطق حاشیه نشین) از برنامه های کاری معاونت زنان ریاست جمهوری در دولت یازدهم به شمار می آید.
این معاونت طی دوره فعالیت خود از راه اندازی کلینیک های سلامت خانواده و تدوین بسته خدمتی در ۱۷دانشگاه علوم پزشکی و نیز تقویت مرکز بازتوانی زنان آسیب دیده و در معرض آسیب از طریق و توانمندسازی ۵۰ زن آسیب دیده اجتماعی(معتاد و تن فروش) در ۱۰ استان کشور از طریق آموزش فنی و حرفه ای حمایت کرد.
مدیریت ظرفیت ها و جلب مشارکت حداکثری نسبت به رفع مسائل و آسیب ها از طریق انعقاد ۲۵ تفاهم نامه، تهیه ۹ پیش نویس تفاهم نامه همکاری با دستگاه های اجرایی، 78 موافقت نامه اجرایی و ۱۱۶ پروژه با دستگاه های اجرایی هم از رئوس کاری چهارساله معاونت زنان به ثبت رسیده است.
**ارتقای مهارت های زنان روستایی
معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری به روستاها وزنان روستایی نیز خدمات حمایتی ارایه داد که حمایت از برنامه ارتقای مهارت های شغلی زنان روستایی و استانداردسازی محصولات آنان با آموزش ایجاد صندوق های اعتباری به زنان روستایی وعشایری و توسعه و تجهیز ۷۷ صندوق اعتباری خرد زنان روستایی و عشایری در سطح کشور طی سال ۱۳۹۳ از جمله آنها بود.
همچنین پیگیری برنامه ملی بازاریابی، بازاررسانی و بازارداری محصولات و صنایع دستی زنان از طریق حمایت از ۶ نمایشگاه منطقه ای در ۶ استان با برپایی یک هزار و چهار غرفه برای تولیدکنندگان بزرگ، متوسط و خرد برای عرضه محصولات خانگی و صنایع دستی زنان را از دیگر برنامه های خود در دولت تدبیر و امید عنوان کرد.
**ارتقای مهارت های مدیریتی واقتصادی زنان
همچنین این معاونت حمایت از توان افزایی و ارتقای مهارت های مدیریتی زنان از طریق آموزش دو هزار و ۲۵۰ نفر از زنان مسئول استان های کشور با همکاری وزارت کشور را در فهرست فعالیت های چهارساله اش دارد.
اجرای طرح توانمندسازی اقتصادی خانواده زندانیان از طریق آموزش مهارت های فنی- حرفهای به ظرفیت یک هزار و ۷۴۴ نفر از اعضای خانوادههای زندانیان که منجر به ۶۴۴ شغل شده است و آموزش به ۳۴ هزار و ۶۴۹ نفر از خانواده های زندانیان با هدف ارتقای سلامت و ارائه مشاوره خصوصی به ۲ هزار و ۳۴۳ نفر از خانواده های آنان از دیگر برنامه های اجرایی این معاونت است.
همچنین اجرای فاز اول طرح ملی توان افزایی و ارتقای تاب آوری اجتماعی زنان و خانواده ها از طریق توسعه ظرفیت های جامعه محلی با آموزش ۱۵ هزار و ۲۰۵ نفر از اعضای خانواده های ۳۱ استان کشور از برنامه های معاونت زنان در دولت یازدهم است.
**تهیه اطلس وضعیت اجتماعی زنان و خانواده کشور
تهیه اطلس وضعیت اجتماعی زنان و خانواده کشور به تفکیک استانی به منظور برنامه ریزی مبتنی بر اولویت ها و نیازها (تبیین وضعیت سال ۱۳۹۲ مستند به سرشماری ۱۳۹۰) از دیگر فعالیت های کاری این معاونت است.
همچنین جریان سازی جنسیتی در فرآیند تدوین برنامه ششم توسعه و تصویب ماده ۱۰۱ با موضوع زنان و خانواده با لحاظ رویکرد« عدالت جنسیتی» و موضوع «ارزیابی اثرات توسعه بر جنسیت و خانواده» برای اولین بار در نظام برنامه ریزی توسعه پنج ساله کشور هم مورد توجه معاونت یاد شده بود.
**راه اندازی سامانه الکترونیکی بانک جامع اطلاعات سمن های زنان
راه اندازی سامانه الکترونیکی بانک جامع اطلاعاتی سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه زنان و خانواده فعالیتی دیگر در حوزه زنان و خانواده است که در سال گذشته به وقوع پیوست.
ایجاد و راه اندازی سامانه تعاملی ۱۰۱ میان معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری و گروه های مختلف زنان کشور با هدف اطلاع رسانی و آموزش و ارتقای دانش حقوقی و مهارت های ارتباطی و ترویج و تقویت همکاری های شبکه ای تخصصی جامعه مدنی و دولت در حوزه زنان و خانواده از طریق برگزاری هشت نشست آموزشی منطقه ای با حضور یک هزار و ۵۸۰ نماینده سازمان های مردم نهاد زنان و خانواده و مسئولان ستادی و استانی دستگاه های اجرایی از دیگر اقدامات شاخص این معاونت است.
معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری حمایت از ۲۵۰ طرح و برنامه سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه زنان و خانواده با اولویت اجرای فعالیت های تخصصی در حوزه تحکیم بنیان خانواده و توسعه مشارکت اقتصادی زنان طی سال های ۹۵-۹۲ را در کارنامه چهارساله اش دارد که اجرای طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار جویای کار در ۹ استان کشور با هدف ایجاد ۳۰۰ فرصت شغلی و نیز طرح توان افزایی زنان و خانواده های محروم شهرستان قلعه گنج استان کرمان با هدف پیشگیری از آسیب های اجتماعی و رفتارهای پرخطر از جمله آن است .
طرح ملی نیازسنجی آموزشی سازمان های مردم نهاد زنان و خانواده نیز اجرا شد و بازپژوهی حقوق زنان و ارائه پیشنهاد اصلاح قوانین ، مقررات و سیاست های حوزه زنان و خانواده از جمله مشارکت با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در تدوین و ارائه لایحه تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی(در جلسه هیات دولت) از دیگر فعالیت های حوزه زنان به ثبت رسید.
**ارائه طرح پیشگیری از ازدواج زیرسن قانونی دختران
ارائه طرح پیشگیری از ازدواج زیر سنین قانونی دختران با همکاری مرجع ملی حقوق کودک، ارائه لایحه مشترک با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی و بررسی پیشنهاد مجازات های جایگزین برای زنان زندانی در حوزه اعتیاد و مواد مخدر هم از اقداماتی است که می توان از این معاونت طی چهارسال گذشته یاد کرد.
**تصویب لایحه کاهش ساعت کاری زنان شاغل دارای شرایط خاص
معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری یک فعالیت دیگر هم داشت که نمی توان از آن چشم پوشی کرد و آن پیگیری تصویب لایحه کاهش ساعت کاری زنان شاغل دارای شرایط خاص در مجلس شورای اسلامی است .
این معاونت دستورالعمل واحد برای رفع خلاهای اجرایی قانون کاهش ساعت کاری زنان شاغل دارای شرایط خاص(مشترک با سازمان امور اداری و استخدامی کشور) را نیز تدوین کرده است .
تدوین لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت(به کمیسیون لوایح ارایه شده است) و لایحه اصلاح تبصره ماده ۲۶ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست ۱۳۹۲ (ازدواج فرزند خوانده با سرپرست در کمیسیون لوایح دولت) ، دو اقدام دیگر از پرونده چهار ساله معاونت زنان است.
پیشنهاد ۱۰ ماده به کارگروه تدوین لایحه اصلاح قانون تعزیرات موضوع اصلاح کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی معاونت حقوقی قوه قضائیه در موضوع خشونت خانگی و قاچاق انسان ۱۳۹۲، مشارکت در تدوین برنامه عمل ۱۰ ساله مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری در موضوع حقوق کودک و نوجوان و مشارکت در تدوین سند امنیت زنان در روابط اجتماعی (موضوع ماده ۲۲۷ برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران در نوبت بررسی و تصویب در سازمان برنامه و بودجه) از دیگر اقدامات این معاونت در دولت تدبیر و امید است.
**پیگیری الحاق بیمه زنان خانه دار در یک آیین نامه اجرایی
پیگیری الحاق بیمه زنان خانه دار در آیین نامه اجرایی ماده ۲۷ قانون برنامه پنجم توسعه (در مرحله رسیدگی در کمیسیون اجتماعی دولت)، پیشنهاد بند مربوط به استیفای حقوق شرعی و قانونی زنان در همه زمینه ها در سیاست های کلی برنامه ششم توسعه کشور (بند مربوطه در متن سیاست ها گنجانده شد) فعالیتی دیگر از عملکرد معاونت زنان ریاست جمهوری است.
معاونت زنان در بخش دیگری از این اقدامات به موضوع تدوین گزارشات مطالعاتی – راهبردی و تقدیم آن به رئیس جمهوری اشاره کرده است و برخی از این اقدامات را تاملی بر بایسته های نظام حقوقی کشور در حوزه جرایم اسید پاشی با تاکید بر ضرورت ترمیم موثر تمامی خسارات وارد بر قربانیان می داند.
واکاوی کار کودک؛ علل و پیامدها، بازشناسی ابعادی از مساله کودکان درگیر در اعتیاد در زمره فعالیت های حوزه زنان است .
**تعاملات بین المللی
توسعه تعاملات بین المللی و دو جانبه با سایر کشور ها از طریق امضاء یادداشت تفاهم و تفاهم نامه، شرکت در مجامع و اجلاس های منطقه ای و بین المللی در حوزه زنان و خانواده، برگزاری همایش های بین المللی، ملاقات های دو جانبه، میزبانی از هیات های خارجی ، اعزام مدیران و کارشناسان به دوره های آموزشی منطقه ای و بین المللی (ژنو،آذربایجان، فنلاند، اندونزی، تایلند، ارمنستان ،چین و ژاپن) ، ارائه گزارش های مربوط به اقدامات و دستاوردهای کشور در حوزه زنان و خانواده به سازمان ها و مجامع بین المللی از دیگر اقدامات این معاونت است.
مشارکت با مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری در ترجمه سند ملاحظات نهایی کمیته حقوق کودک ناظر بر کنوانسیون بین المللی حقوق کودک در موضوع توصیه هایی برای بهبود وضعیت حقوق کودک در کشور و ابلاغ به تمامی دستگاه های ذیربط نیز از اقدامات دیگر معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری در دولت یازدهم است.
ایجاد تمهیدات لازم جهت گسترش فعالیت حوزه زنان و خانواده در قالب سمن ها و در نتیجه افزایش تعداد سازمانهای مردم نهاد از یک هزار و ۶۷۷ در ابتدای دولت یازدهم به ۲۳۳۳ در سال ۱۳۹۵ و پیگیری انتصاب زنان در پست های مدیریتی در چارچوب وعده ها، شعارها و برنامه های رئیس جمهوری از طریق ارائه پیشنهاد افزایش سالانه ۱۰ درصدی تعداد مدیران زن در قالب طرح اصلاح نظام اداری و ارائه برنامه تعادل جنسیتی مدیریت در سند برنامه ششم توسعه کشور در دولت یازدهم انجام شد.
مشارکت در تدوین برنامه ملی کنترل و کاهش طلاق با همکاری دستگاه های ذیربط (دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی)، حمایت از انجام پروژه های پژوهشی در حوزه زنان و خانواده از جمله مسایل و انتظارات زنان، پیمایش ملی خانواده، سبک زندگی زوجین و تعیین کننده های آن و پیگیری تقسیم کار ملی سیاست های کلی ابلاغی خانواده از دیگر اقدامات مهم در این دوره چهار ساله بوده است.
**تهیه سند اشتغال پایدار زنان
تهیه و ارائه سند سیاستی – اجرایی اشتغال پایدار زنان با تاکید بر دختران فارغ التحصیل و زنان سرپرست خانوار و گزارش های سیاستی زنان و بازار کار غیررسمی به شورای عالی اشتغال و اقدام به تدوین بسته جامع حمایتی زنان شاغل با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور با هدف توازن بین کار و زندگی زنان(در دست تدوین) در برنامه کاری چهارساله این معاونت بوده است.
همچنین اقدام به تدوین اسناد حمایت های اجتماعی و توانمندسازی زنان با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کمیسیون امور اجتماعی و سایر دستگاه های اجرایی ذیربط(کمیته فرعی کمیسیون اجتماعی دولت)، برگزاری دوره های آموزشی ارتقای مهارت های علمی – عملی زنان جهت حضور در مجامع بین المللی برای ۱۱۰ نفر از مدیران، مشاوران، کارشناسان زن و نمایندگان سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه زنان (دو دوره) از دیگر فعالیت های این معاونت بود.
طراحی و دریافت مجوز دو دوره آموزشی در حوزه سلامت برای تمام زنان و مردان شاغل (سبا و سما) از سازمان برنامه و بودجه کشور و ابلاغ به دستگاه های اجرایی و استانداری ها با عناوین «راهنمایی برای سفیران سلامت (زیج خود مراقبتی)» و «ارتقای سلامت از طریق ورزش» و پیگیری اختصاص اعتبار جهت تجهیز و احداث پارک های بانوان در ۳۱ استان کشور نیز جزو برنامه های این معاونت بوده است.
همچنین اقدام و پیگیری لازم به منظور عرضه گسترده پوشش مناسب اسلامی از طریق حمایت از اتحادیه های صنفی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت (متعاقب دستور رئیس جمهوری و ابلاغ دفتر دولت و آسیب شناسی وضعیت موجود عفاف و حجاب وعملکرد گذشته) و پیگیری اختصاص ۳۰۰ فرصت شغلی جدید به زنان در آزمون فراگیر استخدامی سال ۹۵ به دستور رئیس جمهوری در اقدامات این معاونت جای دارد.
برنامه توانمندسازی زنان و دختران در سکونت گاه های غیررسمی و بافت های ناکارآمد شهری از طریق تبادل تفاهم نامه با وزارت راه و شهرسازی، ارائه طرح ملی توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار در ۱۵ استان کشور به شورای اجتماعی کشور، توسعه کلینیک های حقوقی و معاضدت قضایی زنان با مشارکت کانون وکلا و کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی دانشگاه شهید بهشتی از دیگر اقدامات این معاونت است.
معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری هماهنگی و زمینه سازی ارائه خدمات مشاوره ای و وکیل معاضدتی به پرونده های حقوقی زنان فاقد توانایی مالی(با مشارکت کانون وکلای دادگستری مرکز)، ارتقای نقش زنان در مدیریت مصرف منابع و حفظ محیط زیست و توسعه کارآفرینی سبز(در سطح ملی) و پیگیری راه اندازی ۳۱ بازارچه عرضه و فروش صنایع دستی زنان در ۳۱ استان کشور را در پرونده چهارساله اش دارد.
تشکیل کمیته تخصصی آرمان پنجم سند توسعه پایدار (ذیل کمیته ملی توسعه پایدار)، راه اندازی پورتال و بانک جامع اطلاعاتی زنان کشور، تلاش در احیای ارزش ها و فرهنگ ایثار و شهادت و معرفی مفاخر ملی- اسلامی و اقدام به عضویت در شوراها و ستادهای ملی و عالی تصمیم سازی و تصمیم گیری از جمله شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای فرهنگ عمومی کشور، شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، ستاد ملی بازآفرینی شهری، شورای مشارکت های مردمی زنان مجمع خیرین سلامت از اقدامات این معاونت به شمار می رود.