در بخش صنعت عملکرد مثبتی داشتهاند اما بازار سرمایه نتوانست در کلیت اقتصاد اثرات مثبتی بگذارد.
به گزارش سکب و کار نیوز و به نقل از ایسنا، کاظم دوست حسینی، اظهار کرد: به طور کلی وضعیت بازار سرمایه با معیار شاخصهای سهام سنجیده میشود که در حال حاضر شرایط مطلوبی ندارد و سهامداران و سرمایهگذاران از وضعیت بازار و شاخصها رضایت ندارند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر شفافیت و بحث رگولاتوری که انتظار میرفت در بازار سرمایه و بورس شکل بگیرد، اتفاق نیفتاد و نتایج قابل قبولی در این زمینه بدست نیامد.
این کارشناس امور بانکی تصریح کرد: در زمینه پذیرش استانداردهای بین المللی در بازار سرمایه بسیار دیر اقدام شد برای همین آن طوری که انتظار می رفت بازار سرمایه ما نتوانست در کلیت اقتصاد نقش آفرین باشد و در مجموع هدایت سرمایه به سمت شرکتها اتفاق نیفتاد و دلالانی هم که در بخش سهام سود می بردند در سالهای گذشته ادامه داشت؛ هر چند دیگر آن سودهای کلان را نمیبردند.
مشاور بانک توسعه صادرات در بخش دیگری از صحبتهایش درباره وضعیت نظام بانکی و مالی در دولت یازدهم گفت: در ابتدای امر دولت با نرخ سود ۲۰ درصد به دنبال این بود که منابع پولی مردم را به سمت بانکها ببرد و روی این منابع کنترل داشته باشد اما بانکها را مشکلاتی نیز همراه کرد که وقتی قرار بود ۲۰ درصد برای سود سپرده پرداخت شود باید به مبالغ بالاتری سود تسهیلات دریافت میشد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در مرحله بعد کاهش سود بانکی اتفاق افتاد که در کمتر از دو سال متاسفانه با شیب تندی نرخ سود سپرده به ۱۵ درصد کاهش پیدا کرد و نرخ سود تسهیلات هم به ۱۸ درصد رسید. یکی از انتقاداتی که دولت فعلی به دولت گذشته داشت این بود نباید نرخ سودهای بانکی به شکل دستوری تعیین شود و باید تابع بازار آزاد باشد اما در عمل دولت فعلی هم دچار این چالش شد و بانک مرکزی همچنان نرخها را به شکل دستوری مشخص کرد.
عضو سابق اتاق بازرگانی همچنین درباره وضعیت مالی بانکها عنوان کرد: بهطور کلی بانکها وضعیت مالی مناسبی ندارند و دچار زیان هستند که البته این زیانها لزوما برای یک مدت کوتاه میتواند مربوط به سنوات گذشته و تحت تاثیر معوقات بانکی و تحریمها بوده باشد اما به هر حال واقعیت این است که بانکهای ما فضای مناسبی به لحاظ مالی ندارند.
دوستحسینی در عین حال گفت: البته باید این موضوع را هم لحاظ کرد که بخشی از بانکهای ما به ویژه در زمینه پرداخت تسهلات فعال هستند و بیش از ۳۰۰ میلیارد تسهیلات پراخت کردهاند که عمدتا در بخش صنعت بوده است؛ لذا از نظر پرداخت تسهیلات به صنایع بانکهای ما توفیقاتی داشتهاند؛ هر چند باز هم شاهد تعطیلی برخی از کارخانهها و صنایع بودهایم.