صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

در صورت اجرایی‌نشدن تا پایان اسفند، افزایش حقوق شامل بازنشستگان نمی‌شود

گره در حقوق بازنشستگان مشاغل سخت

آیین‌نامه قانون جدید مشاغل سخت و زیان‌آور آذر ماه امسال و پس از مدت‌ها پیگیری تشکل‌های کارگری ابلاغ شد اما خبرگزاری ایلنا گزارش داده است از آن زمان تاکنون کارگران مشمول این قانون نتوانسته‌اند از شرایط بازنشستگی پیش از موعد استفاده کنند و بازنشسته شوند؛ چرا که سازمان تامین اجتماعی هنوز نرم‌افزارهای خود را با تغییرات مندرج در این قانون تطبیق نداده است. نمایندگان کارگری در گفت‌وگو با «کسب‌وکار» این خبر را تایید کردند و خواستار اجرایی شدن آیین‌نامه جدید تا پیش از اسفند سال جاری شدند.

دبیر کانـــــون عالی انجمن‌هــــــای صنفی کارگـــــــران ایران در گفت‌وگو با «کسب‌وکار» خبر اجرایی نشدن آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان‌آور را تایید کرد و گفت: از زمان تصویب این قانون مدت زمان زیادی می‌گذرد، بر همین اساس بهتر بود تامین اجتماعی از پیش نرم‌افزارهای مرتبط با آن را آماده و به محض ابلاغ قانون، نرم‌افزار جدید را اجرایی می‌کرد. 
هادی ابوی افزود: به ویژه آنکه این سازمان واحد انفورماتیک و آی‌تی هم دارد و انتظار نمی‌رود در این زمینه تاخیر داشته باشد. 
نماینده کارگران در شورای عالی کار مدعی شد: به نظر می‌رسد تامین اجتماعی چندان موافق آیین‌نامه جدید نیست و به دلیل مشکلات احتمالی مربوط به تامین منابع آن ترجیح می‌دهد اجرای این آیین‌نامه را به تاخیر بیندازد به همین دلیل در حال فرصت‌سوزی است. 
وی افزود: اجرای آیین‌نامه جدید بازنشستگی پیش از موعد یکی از خواسته‌های مهم جامعه کارگری است و فرصت ورود افراد جدید به بازار کار و در نتیجه کاهش آمار بیکاری را نیز فراهم می‌کند. 
به گفته ابوی، تشکل‌های کارگری پیگیر اجرای هرچه سریع‌تر آیین‌نامه جدید مشاغل سخت و زیان‌آور هستند و در این زمینه مذاکراتی را با سازمان تامین اجتماعی انجام داده‌اند. 

ضعف عملکرد تامین اجتماعی در زمینه انفورماتیک
یک اقتصاددان و کارشناس امور تامین اجتماعی نیز معتقد است این سازمان در زمینه مسائل مربوط به انفورماتیک و آی‌تی خوب عمل نمی‌کند در نتیجه تفاوتی ندارد که فرد در آستانه استخدام باشد یا بازنشستگی؛ به هر حال دچار مشکل می‌شود. 
غلامرضا کیامهر گفت: در حال حاضر افراد مقیم شهرستان‌ها برای استخدام در شعب شهرستانی شرکت‌هایی که دفتر اصلی آنها در تهران قرار دارد، دچار مشکل هستند و حتما باید به پایتخت سفر کنند. 
به گفته وی دلیل این امر آماده نبودن شبکه لازم در اداره‌های کل تامین اجتماعی شهرستان‌هاست به گونه‌ای که نرم‌افزار مربوط به بیمه اینگونه افراد حتی در اختیار مراکز استان‌ها نیز قرار نگرفته و فقط در شعب تهران در دسترس است. 
این کارشناس بیان کرد: سازمان تامین اجتماعی درآمد و امکانات گسترده‌ای در اختیار دارد و باید در زمینه مسائل انفورماتیک، آی‌تی و شبکه‌سازی بهتر و سریع‌تر عمل کند. 
تاخیر غیرعادی نیست
اما عضو هیات‌مدیره‌ کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور با وجود تایید خبر اجرایی نشدن آیین‌نامه جدید مشاغل سخت و زیان‌آور، تاخیر به وجود آمده را طبیعی می‌داند. به گفته محمدرضا بقاییان فرمول محاسبه سهم کارفرمایی حق بیمه در آیین‌نامه جدید تغییر کرده است و تا زمانی که نرم‌افزارهای تامین اجتماعی به روز نشوند امکان اجرای آن وجود ندارد. 
وی توضیح داد: در مشاغل سخت و زیان‌آور سهم حق بیمه کارفرمایان ۴ درصد بیشتر از مشاغل عادی است. در گذشته این درصد اضافه هر ماه از کارفرمایان گرفته می‌شد اما در نیمه‌های دهه ۸۰ با شکایت یکی از بنگاه‌های اقتصادی به دیوان عدالت اداری مقرر شد این ۴ درصد به صورت یکجا و در زمان بازنشستگی کارگران مشمول دریافت ‌شود. 
به گفته این فعال کارگری دلیل تغییر صورت گرفته این بود که کارفرما هر ماه ناچار بود حق بیمه بیشتری پرداخت کند اما این امکان وجود داشت که کارگر تا پیش از فرارسیدن زمان بازنشستگی فوت کند یا از کار خارج شود و این مبلغ اضافه به هدر می‌رفت. 
بقاییان افزود: در حال حاضر نمی‌توان گفت تاخیر غیرعادی‌ای در اجرای آیین‌نامه جدید رخ داده و کارگران باید منتظر به روزرسانی نرم‌افزار باشند. 

اصلاح نرم‌افزار تا قبل از پایان سال به نفع کارگر است
عضو هیات‌مدیره‌ کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در عین حال تاکید کرد: تشکل‌های کارگری در حال رایزنی با سازمان تامین اجتماعی هستند تا آیین‌نامه جدید هرچه سریع‌تر اجرایی شود. 
بقاییان گفت: در صورتی که نرم‌افزارهای سازمان تامین اجتماعی تا پیش از پایان سال آماده و کارگران مشمول تا ۲۹ اسفند ماه سال ۹۳ بازنشسته شوند به نفع آنهاست چرا که در این صورت اضافه حقوق بازنشستگان در سال ۹۴ شامل حال این دسته از افراد نیز می‌شود. 
وی توضیح داد: بر اساس قانون، کسانی مشمول اضافه حقوق می‌شوند که تا ۲۹ اسفند ماه بازنشسته شده باشند و اگر فرایند بازنشستگی به ابتدای سال آینده موکول شود، محاسبه مستمری آنها بر اساس حقوق دو سال پایانی صورت می‌گیرد و حقوق بازنشستگی آنها افزایش نمی‌یابد. روزنامه «کسب‌وکار» تلاش کرد موضع سازمان تامین اجتماعی را نیز درباره موضوع جویا شود اما از روابط عمومی سازمان چنین پاسخ گرفت که قرار است معاونت فنی و درآمد تامین اجتماعی درباره مطلب منتشر شده در خبرگزاری ایلنا اعلام نظر ‌کند. تا لحظه تنظیم این گزارش این امر رخ نداده بود.