صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

اجرای 1142 طرح با سرمایه گذاری 1845 میلیارد ریال در سیستان و بلوچستان

بنیاد برکت تاکنون با اجرای یک هزار و 142 طرح با حجم سرمایه‌گذاری یک هزار و 845 میلیارد ریال، 14 شهرستان، 38 بخش و 220 روستای استان سیستان و بلوچستان را با جمعیتی بیش از 105 هزار نفر تحت پوشش اقدامات عمرانی، آموزشی، بهداشتی و اشتغال‌زایی خود قرار داده است.

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا، بررسی عملکرد بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در استان سیستان و بلوچستان که دارای ترکیب جمعیتی است نشان از نگاه مسئولانه، واقع‌بینانه و عدالت‌محور این بنیاد در اجرای طرح‌های توانمندسازی اقتصادی و رفع محرومیت این استان مرزی دارد.
استان سیستان و بلوچستان با داشتن 1100 کیلومتر مرز با کشورهای پاکستان و افغانستان و 300 کیلومتر مرز آبی با دریای عمان بیش از 11 درصد وسعت ایران را در بر می‌گیرد و در موقعیت استراتژیک و خاصی در جنوب شرق کشور قرار گرفته است.
این استان پهناور با داشتن موقعیت راهبردی بازرگانی و ترانزیتی و دارا بودن کشاورزی و باغبانی (به ویژه میوه‌های استوایی و گرمسیری) و هم‌چنین جاذبه‌های فراوان تاریخی و طبیعی و نیز صنعت در حال رشد از توانایی و ظرفیت قابل‌توجهی برای توسعه و آبادانی برخوردار است.
اما با وجود همه‌ این ظرفیت‌ها، استان سیستان و بلوچستان عاری از محرومیت نیست و سرانه‌های استان در زمینه‌ مسایل آموزشی و سایر شاخص‌ها از جمله امور بهداشتی، درمانی و اجتماعی با شاخص متوسط کشوری فاصله دارد به‌طوری ‌که هم‌اکنون یکی از کم‌‌ترین سرانه‌های فضای آموزشی در کشور و بیش‌ترین افراد بازمانده از تحصیل به این استان مربوط می‌شود.
براین اساس بنیاد برکت که از همان ابتدا با هدف توانمندسازی اقتصادی و رفع محرومیت از مناطق محروم توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) پایه‌گذاری شد در زمینه‌ زدودن محرومیت از سیمای استان سیستان و بلوچستان پای به میدان عمل گذاشت و گام‌های بسیار مؤثری در این خصوص برداشته است.
**اجرای سه طرح با اشتغالزایی 500 نفر برای توانمندسازی اقتصادی
بنیاد برکت در زمینه‌ طرح‌های توانمندسازی اقتصادی و کارآفرینی در مجموع در سه طرح بزرگ در استان، 176 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری و حدود 500 موقعیت شغلی ایجاد کرده است. هم‌چنین با تلاش این بنیاد عام‌المنفعه در سال 1395 یک طرح اقتصادی جدید با ظرفیت سرمایه‌گذاری 495 میلیارد ریال محقق شد که مراحل اجرایی خود را می‌گذراند.
به همت بنیاد برکت، کارآفرینان بومی استان در زمینه‌ تولید آجرسفال با حجم سرمایه‌گذاری 45 میلیارد ریال و اشتغال‌زایی250 نفر (بصورت مستقیم و غیرمستقیم) در شهرستان زابل مشارکت شده است.
هم‌چنین در زمینه‌ بسته‌بندی گوشت قرمز نیز با سرمایه‌گذاری 37 میلیارد ریال در این شهرستان مشارکت و برای مردم زابل 115 موقعیت شغلی جدید ایجاد شده است.
**پرورش ماهی در قفس با 94 میلیارد ریال سرمایه گذاری در چابهار
اما یکی از طرح‌های دیگر توانمندسازی که بنیاد برکت به درستی و با علم به ظرفیت‌های ویژه‌ی این استان ساحلی به مرحله اجرا در آمده است مربوط به پروژه‌ پرورش ماهی در قفس در شهرستان چابهار است.
بنیاد برکت در راستای عملیاتی کردن این برنامه در اجرای پروژه‌ پرورش ماهی در قفس در شهرستان چابهار وارد شده و پروژه‌ای را با حجم سرمایه‌گذاری 94 میلیارد ریال به مرحله‌ اجرا درآورده و به این ترتیب برای 120 نفر اشتغال ایجاد کرده است.
با توجه به اهمیت موضوع پرورش ماهی در قفس در استان سیستان و بلوچستان به خصوص در مناطق هم‌عرض با نوار ساحلی دریای عمان به‌طور جداگانه به این موضوع پرداخته می‌شود.
پرورش در قفس سامانه‌ای است که ماهی، محصور در یک قفس در منابع آبی پرورش داده می‌شود و در این روش ماهی درون یک قفس یا سبد قرار می‌گیرد و آب به صورت آزاد بین منبع آبی و قفس در جریان است.
البته پرورش ماهی در قفس در دیگر مناطق دور از ساحل و سایر منابع آب‌های داخلی هم امکان‌پذیر است که در این زمینه‌ نیز استان سیستان و بلوچستان وضعیت مطلوبی دارد.
300 کیلومتر نوار ساحلی دریای عمان، دریاچه‌‌ هامون، هفت هزار و 800 منبع آبی داخلی همه از ظرفیت‌های آبی این استان به شمار می‌روند که می‌تواند در صورت نیاز از بخش‌هایی از آن در زمینه‌ پرورش ماهی در قفس مورد استفاده قرار گیرد.
از این رو، پرورش ماهی در قفس یکی از اقدامات مهم برای تحقق اقتصاد مقاومتی، افزایش تولید و عرضه‌ ماهی و به‌ویژه ایجاد اشتغال در استان سیستان و بلوچستان است. در این راستا بنا بر اعلام اداره‌ِ کل شیلات استان سیستان و بلوچستان در برنامه‌ ششم توسعه تولید 70 هزار تن ماهی در قفس برای استان پیش‌بینی شده است.
بر این اساس تولید هر 10 تن ماهی در قفس ظرفیت ایجاد یک شغل مستقیم و 2 شغل غیر مستقیم را دارد.
** اخذ مدرک دیپلم 50 درصد ورودی های مدارس سیستان و بلوچستان
بر اساس اعلام اداره‌ کل آموزش و پرورش استان سیستان و بلوچستان، نرخ باسوادی در استان 79 درصد است که 7 درصد پایین‌تر از میانگین کشوری است. در سال 94، 200 هزار کودک و نوجوان در استان سیستان و بلوچستان از تحصیل بازمانده‌اند و تنها 50 درصد ورودی‌های مدارس در کسب مدرک دیپلم موفق می‌شوند.
هم‌چنین یک سوم کلاس‌های مدارس استان غیراستاندارد است و استان برای رسیدن به سطح آموزشی مناسب به 800 هزار متر مربع فضای آموزشی و 8 هزار نیروی انسانی بیش‌تر نیازمند است.
از سویی دیگر وجود مدارس کپری یکی از بارزترین نمونه‌های محرومیت است که با وجود اختصاص اعتبارات فراوان برای رفع این محرومیت، فعالیت آموزشی در این نوع مدارس استان سیستان و بلوچستان هم‌چنان دیده می‌شود.
اداره‌ کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان سیستان و بلوچستان حدود 10 سال است برنامه‌ حذف مدارس کپری را در استان آغاز کرده اما همچنان برخی دانش‌آموزان استان در مدارس کپری و غیراستاندارد درس می‌خوانند.
همچنین براساس اعلام این اداره‌ کل علاوه بر وجود مدارس کپری، 6 هزار و 200 کلاس درس تخریبی و 600 کلاس خشتی و گلی در استان فعال است که وجود آن‌ها خطراتی را متوجه حال دانش‌آموزان استان می‌سازد.
بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) که در برنامه‌های خود کمک به دانش‌آموزان مناطق محروم را یکی از اهداف خود می‌داند، از ابتدای تأسیس عزم خود را برای کمک به دانش‌آموزان این استان جزم کرده تا عدالت آموزشی در سراسر استان محقق شود.
**اقدامات مدرسه‌سازی بنیاد برکت/ احداث 51 مدرسه
با ورود بنیاد برکت در سیستان و بلوچستان هم‌اکنون عدالت آموزشی نمود بهتری پیدا کرده است، به‌طوری‌که رشد برخورداری از امکان تحصیل در بیش‌تر مناطق مختلف این استان به چشم می‌خورد.
بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) تاکنون قرارداد ساخت 370 کلاس درس در مقاطع مختلف را در قالب احداث 74 مدرسه در مناطق محروم استان با اعتباری بالغ بر 269 میلیارد ریال منعقد کرده است.
از این تعداد، 53 مدرسه تکمیل و برای بهره‌برداری به وزارت آموزش و پرورش تحویل شده و ساخت 21 مدرسه در حال اجراست.
با ساخت این مدارس وضعیت اماکن آموزشی مناطق محروم استان متحول شده و مهاجرت از این مناطق را کاهش خواهد داد.
اغلب مدارس یاد شده در روستاهای اطراف شهرهای سرباز، چابهار، نیمروز، راسک، خاش، کنارک، هامون، زاهدان، زابل، قصرقند، دلگان، زهک، بزمان، سیب و سوران در حال احداث است.
**هم‌زیستی مسالمت‌آمیز در سیستان و بلوچستان
اکثر جمعیت استان سیستان و بلوچستان را مسلمانان تشکیل می‌دهند. غالب جمعیت استان سیستان و بلوچستان را قومیت‌های بلوچ و سیستانی تشکیل می‌دهد که بلوچ‌ها به زبان بلوچی و سیستانی‌ها به گویش پارسی سیستانی صحبت می‌کنند.
مردم استان سیستان و بلوچستان از دیرباز با وجود آن‌که تفاوت‌های مذهبی و قومی با یکدیگر داشته‌اند، با صلح و هم‌دلی در کنار یکدیگر روزگار گذرانده‌اند و این تفاهم و همزیستی مسالمت‌آمیز هم‌چنان ادامه دارد.
هم‌اکنون به برکت انقلاب اسلامی آزادی فعالیت‌های مذهبی در ایران، در حال حاضر حدود 5 هزار مسجد اهل سنت، 120 مدرسه‌ دینی اهل سنت برادران و 100 مدرسه‌ دینی اهل سنت خواهران در استان وجود دارد.
همچنین ‌حدود 1300 مکتب‌خانه‌ اهل سنت در استان فعال بوده که بیش از 12 هزار طلبه‌ مرد و 10 هزار طلبه‌ زن و 733 نفر مدرس حوزه‌ علمیه مرد و 500 نفر اساتید زن در مجموع 220 حوزه‌ علمیه خواهران و برادران اهل سنت در استان مشغول به تدریس و تحصیل هستند.
**احداث مساجد برکت در مناطق شیعه و سنی نشین
بنیاد برکت در راستای اهداف کلی نظام در زمینه‌ِ انسجام و اتحاد میان اقوام، خدمات خود در مناطق محروم را بدون در نظر داشتن قومیت و مذهب آن‌ها در دستور کار قرار داده و و بر این اساس تاکنون بیش از 43 مسجد در مناطق مختلف قومی استان احداث کرده است.
بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) در مجموع 29 میلیارد ریال صرف احداث مساجد در این استان کرده است.
** پروژه‌های زیربنایی و سلامت
بنیاد برکت هم‌چنین در 39 پروژه‌ دیگر در زمینه‌ تکمیل و تجهیز مدارس، تکمیل حسینیه و مسجد، احداث حمام، ساخت حوزه‌ علمیه، احداث 1000 واحد مسکونی برای نیازمندان و نیز ساخت 88 مرکز سلامت در مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان مشارکت داشته است.
این بنیاد وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) همچنین در زمینه‌ ارایه‌ خدمات سلامت الکترونیک و بیمه‌ 50 میلیارد ریال در مناطق محروم استان سیستان و بلوچستان سرمایه‌گذاری کرده است.
**خدمات به ایتام
کمیته‌ ایتام برکت و صندوق نیکوکاری برکت در استان سیستان و بلوچستان تعداد 746 یتیم را تحت پوشش خدمات مالی و بیمه‌ای بنیاد برکت قرار داده است.
*پرداخت وام قرض‌الحسنه
در سایه‌ اقدامات بنیاد برکت در زمینه‌ ارایه‌ وام قرض‌الحسنه تاکنون 746 نفر از افراد نیازمند استان سیستان و بلوچستان از این تسهیلات استفاده کرده‌اند.
تعداد 414 نفر برای ازدواج، تعداد 134 نفر برای تعمیرات مسکن، تعداد 51 نفر برای درمان و 147 نفر برای سایر موارد (درکل به تعداد 746 نفر) و در مجموع مبلغ 43 میلیارد و 10 میلیون ریال وام قرض‌الحسنه دریافت کرده اند.