صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

«کسب و کار» از وضعیت بازار آهن گزارش می دهد

رونق واسطه‌گری در بازار آهن

کارشناسان در بخش صنعت معتقدند که توافق هسته‌ای بر این حوزه تاثیر مثبتی خواهد گذاشت و نمونه‌های آن از همان لحظه کسب توافق در بازارهای داخلی مشاهده شد.

این ضرورت وجود دارد که پس از توافقات، جهت بهبود فعالیت‌های صنایع و به‌ویژه صنعت آهن که به نوعی زیرساخت صنایع دیگر محسوب می‌شود، دولت راهکارهایی ارائه دهد تا تولیدکنندگان بتوانند با اطمینان‌خاطر به فعالیت خود ادامه دهند.
این روزها عرضه آهن و فولاد بیش از تقاضاست و همین اتفاق باعث شده تا قیمت‌ها روندی نزولی داشته باشند. کاهش ساخت‌و‌ساز و رکود در بازار مسکن تاثیر مستقیمی بر بازار آهن و فولاد گذاشته است.
رئیس اتحادیه کشوری آهن‌فروشان در این‌باره در گفتگو با «کسب‌وکار»، گفت: رکود ساخت‌و‌ساز مسکن در حال حاضر تشدید شده و البته توقف طرح‌های عمرانی نقش موثری در روند نزولی قیمت‌ها در بازار آهن و فولاد داشته است.
محمد آزاد با اشاره به اینکه فروشندگان این روزها با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند، تصریح کرد: به نظر می‌رسد درصورت استمرار رکود در بازار آهن و فولاد روند نزولی قیمت‌ها بیش از چند ماه اخیر باشد.
وی با تاکید بر اینکه کماکان هیچ‌گونه راه عبور از رکود را در کشور شاهد نیستیم، اظهار کرد: در این شرایط توام با رکود، رونق صادارت تنها راهی است که تولیدکننده را سرپا نگه خواهد داشت که متاسفانه در حال حاضر صادرات محدود شده است. از طرفی ساخت‌وساز بر بازار آهن تاثیرگذار بوده و رکود حاکم در ساختمان‌سازی نیز کسب‌وکار صنف آهن‌فروشان را دچار مشکل کرده است.
محمد آزاد عنوان کرد: در حال حاضر به‌دلیل وجود مازاد عرضه محصولات فولادی به‌ویژه مقاطع ساختمانی در بازار آزاد و رکودی که درباره این محصولات به‌دلیل رکود ساخت‌وسازهای مسکونی بیشتر حس می‌شود، فرآیند تولید این محصولات حتی در پاره‌ای موارد برای تولیدکنندگان این بخش مقرون‌به‌صرفه نیست و فعالیت آنها را در معرض ورشکستگی قرار داده است.
رئیس اتحادیه کشوری آهن‌فروشان تصریح کرد: براساس توافق به‌دست آمده از مذاکرات وین، تحریم‌ها در مرحله نهایی برداشته می‌شود و یک فرآیند زمانی برای آن درنظر گرفته شده است. با این همه نمی‌توان انتظار داشته باشیم که طی چندماه آینده شاهد تغییراتی در بازار آهن کشور باشیم.  محمد آزاد اظهار کرد: برداشت تحریم‌ها در بازار آهن، فولاد و فلزات دیگر، تاثیر آنی نخواهد داشت.
رئیس اتحادیه آهن‌سازان نیز در این زمینه در گفتگو با «کسب‌وکار» گفت: رکود بازار آهن ربطی به تحریم‌ها ندارد. این مشکلات داخلی بی‌ارتباط با تحریم‌هاست و در این راستا باید خوددرمانی صورت بگیرد.
حبیب‌ا... بشارتی، با اشاره به وضعیت بازار آهن‌سازان اظهار کرد: بازار آهن‌سازان به حیات خلوتی بی‌رونق در بازار عرضه و تقاضا تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه باید در بررسی رکود بازار آهن‌سازان منصفانه اظهارنظر کرد، گفت: بخشی از این کمبود‌ها و خلاء‌های موجود در بازار به ضعف‌ها در مدیریت داخلی برمی‌گردد که کوهی از مشکلات را در عمق این صنف پدید آورده است.
 
حلقه جدانشدنی از سیاست‌های عمرانی در کشور
رئیس اتحادیه آهن‌سازان با تاکید بر اینکه اتحادیه آهن‌سازان از ساختار استراتژیکی در کشور برخوردار است، اضافه کرد: این اتحادیه حلقه جدانشدنی از سیاست‌های عمرانی در کشور است و هرگونه رکود در بدنه آن پیامدهای منفی را به بدنه عمران و ساخت‌و‌ساز و تکمیل پروژه‌ها در کشور وارد می‌کند.
رئیس اتحادیه آهن‌سازان با اشاره به اینکه سیستم واردات در کشور در ابعاد مختلف دچار نقص فنی است، ابراز کرد: در واردات کالاهای مختلف به بدنه کشور برنامه‌های کارشناسی و دقیقی اعمال نمی‌شود که اگر غیر از این بود شاهد ورود حجم بالای کالاهای قاچاق به کشور نبودیم.  بشارتی با انتقاد از سیستم واردات کالا در کشور تصریح کرد: این نقص فنی به بازار آهن‌سازان لطمه‌های جدی وارد کرده است.
وی افزود: تولید آهن از جمله حوزه‌های استراتژی در کشور است و نباید با دست خود بازار آهن‌سازان را دچار رکود کنیم زیرا این مشکلات داخلی بی‌ارتباط با تحریم‌هاست و باید خوددرمانی در این راستا صورت بگیرد.
رئیس اتحادیه آهن‌سازان واردات آهن از چین را اقدامی تخریبی برای اقتصاد ایران دانست و اضافه کرد: آهن چینی به خاطر عدم برخورداری از برخی استانداردها از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و بازار آهن‌سازان را در کشور با دست‌اندازهای بسیاری مواجه کرده است.  وی اضافه کرد: در حال حاضر واردات بیشتر از اکراین و گاهی از عربستان صورت می‌گیرد و صادرات هم فقط به عراق انجام می‌شود.

دلال بازی در بازار، ویروس‌ تخریبی بنیان اقتصادی
بشارتی با بیان اینکه دلال‌بازی در بازار آهن‌سازان نیز از ویروس‌های تخریبی بنیان اقتصادی این صنف در بدنه اصناف کشور است، خاطرنشان کرد: نهادها و وزارتخانه‌های مربوط باید در این راستا سم‌پاشی‌های لازم را انجام دهند. رئیس اتحادیه آهن‌سازان همچنین از افزایش بی‌رویه مالیات انتقاد کرد.
حبیب‌ا... بشارتی در این زمینه توضیح داد: بسیاری از کارگاه‌های تحت پوشش اتحادیه آهن‌سازی در تهران تعطیل یا در شرف تعطیلی است.
وی اضافه کرد: خیلی از فعالان این صنف کار خود را تعطیل کرده و در حال حاضر فقط با یک تلفن همراه کار می‌کنند، چون دیگر نیازی نیست که هزینه مالیات و دیگر هزینه‌های جاری را بپردازند، بنابراین اکثرا به واسطه‌گری روی آورده‌اند. وی مالیات بر درآمد مشاغل و مالیات بر ارزش‌افزوده را یکی از مهم‌ترین مشکلاتی عنوان کرد که همه اتحادیه‌ها با آن درگیر هستند.
بشارتی با بیان اینکه مالیات در حال افزایش غیرکارشناسی است، گفت: مالیات به‌طور غیرکارشناسانه هر ساله افزایش می‌یابد و این درحالیست که شاید واحد صنفی مربوطه در سال مورد نظر با رکود مواجه شده و فروش چندانی نداشته باشد؛ بنابراین دلیلی ندارد مالیاتش افزایش یابد چون افزایش مالیات در زمان رونق بازار است.
او با بیان اینکه رونق بازار آهن بستگی به ساخت‌و‌ساز دارد، اظهار کرد: در حال حاضر بیشتر تیرآهن‌ها صادر و ورق‌آهن وارد می‌شود و این درحالیست که اگر ساختمان‌سازی از رکود خارج شود نیاز چندانی به صادرات نداریم.
رئیس اتحادیه آهن‌سازان در عین حال بیان کرد: با افزایش میزان ساخت‌و‌ساز با توجه به نیازی که در داخل به وجود می‌آید تولیداتمان در این حوزه صرف ساخت‌وساز می‌شود ولی با توجه به اینکه در حال حاضر در رکود به سر می‌بریم مجبوریم که صادر کنیم.

تقلب بسیار توسط افراد دوره‌گرد
بشارتی همچنین در ادامه با اشاره به فعالیت افراد دوره‌گرد در بازار عنوان کرد: احتمال می‌رود فعالیت اعضای اتحادیه آهن‌سازان تا چند سال آینده به‌طور کامل تحت‌الشعاع این موضوع قرار بگیرد و افراد دوره‌گرد و بدون جواز کسب جایگزین واحدهای مجوز‌دار شوند که مطمئنا مشکلاتی برای مشتریان در پی دارد.
او خاطرنشان کرد: پیشنهادات عملی در رابطه با سروسامان دادن افراد دوره گرد به مسئولان امر ارائه شده که تا به امروز همکاری و پاسخی از سوی آنها دریافت نشده است.
وی تصریح کرد: در این راهکار خواسته شده است افراد دوره گرد خود را به اتحادیه معرفی کنند تا زیرنظر و همراه یکی از اعضای اتحادیه مشغول به فعالیت باشند؛ از سوی دیگر از شهرداری خواسته شده اجازه فعالیت در ساختمان‌های در حال ساخت را به افراد دارای جواز کسب بدهد.
رئیس اتحادیه آهن‌سازان تهران یادآور شد: در ظاهر هزینه استفاده از نیروی بدون جواز کسب ارزان‌تر است اما این خلاف واقعیت خواهد بود که بارها دیده شده مازاد واقعی نیاز به مواد اولیه مصرفی، در چاه یا کانال کولر مخفی می‌شود تا پول بیشتری از مشتری دریافت شود.
به گفته بشارتی، مشکلات زیاد است. اما وجود دوره‌گردها که سعی می‌کنند با ما رقابت کنند و بازار را از دستمان درآورند بسیار آزاردهنده است. کسانی که هیچ تخصصی ندارند و می‌روند سر ساختمان‌های نیمه‌کاره، قرارداد می‌بندند و کار را می‌دزدند. نه ضمانتی می‌دهند، ‌نه چیزی. بعد، هم صاحب‌خانه را معطل می‌گذارند و هم صنف ما را بدنام می‌کنند.