صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

رئیس اتاق ایران در مراسم روز ملی صادرات مطرح کرد:

سند راهبردی توسعه صادرات غیرنفتی نیازمند بازبینی است

غلامحسین شافعی، رییس اتاق ایران معتقد است با توجه به تغییرات صورت گرفته در شرایط اقتصادی کشور، سند راهبردی ملی توسعه صادرات غیرنفتی کشورباید مورد بازبینی قرار گیرد.

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از پایگاه خبری اتاق ایران، صبح امروز مراسمی به مناسبت روز ملی صادرات در سالن اجلاس سران برگزار شد. رئیس جمهور،رئیس اتاق ایران و همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت از جمله سخنرانان این مراسم بودند. وزیر جهاد کشاورزی، رئیس دفتر رئیس جمهور، رئیس سازمان توسعه تجارت و نیز فعالان بخش دولتی و خصوصی سهیم در صادرات کشور از دیگر حاضرین در این مراسم بوده اند.
غلامحسین شافعی در این مراسم گفت: در بازبینی این سند باید سیاست های اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم توسعه و شرایط پسابرجام لحاظ شود.
وی افزود: سه اتاق بازرگانی، اصناف و تعاون ایران آمادگی دارند در بازبینی این سند کمال همکاری را داشته باشند.
شافعی در بخش دیگر سخنان خود پیشنهاد ادغام بانک توسعه صادرات و صندوق ضمانت صادرات را مطرح کرد و گفت: این ادغام می تواند در قالب اگزیم بانک فعالیت کند؛ ادغام این دو دستگاه کمک بیشتری به بخش صادرات می کند.
رییس اتاق ایران، چند نرخی بودن و تثبیت تصنعی نرخ ارز را از مشکلات اقتصادی کشوردانست و گفت: بانک مرکزی اعلام کرده است که تا پایان سال ارز را تک نرخی خواهد کرد و بخش خصوصی منتظر عمل به این وعده است.
وی در ارتباط با تاکیدات رییس جمهوری در ارتباط با صادرات که در مراسم روز ملی صادرات مطرح شد، گفت: رییس جمهوری صادقانه این نکات را مطرح می کند اما گویا برخی پنبه در گوش گذاشته اند و کمتر در صحنه عمل به آن توجه می کنند.
پاسخ روحانی به منتقدین خرید هواپیما
پیش از شافعی، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی طی سخنانی به بیان سیاست های دولت در این زمینه پرداخت و ابراز کرد: در طول سه سال گذشته از عمر دولت در تمامی امور از جمله در مساله برجام تمام تلاش دولت بر این بوده که موانع را از سر راه تجار و صادرکنندگان بردارد.
وی با بیان اینکه با وجود فضای ایران هراسی نمی توان کار اقصادی و تجاری انجام داد، خاطرنشان کرد: در طول دولت یازدهم در این راستا تلاش کرده ایم که فضای ایران هراسی را برداریم. دولت در این زمینه کار بزرگی انجام داده و هنوز نیز باید این کار را ادامه دهد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: باید در این زمینه انسجام درونی ما بیشتر شود و از سایر دوستان خود نیز در این زمینه دعوت کنیم تا به یاری ملت ایرانی بشتابند.
روحانی تاکید کرد: ایران با صدایی بلند فریاد می زند که قامت من بلندتر از آن است که امروز در دنیا منعکس شده؛ استعداد من و ظرفیت من بیشتر از آن است که در اذهان مردم دنیا جا افتاده و مردم ایران مهربان تر از آنی هستند که در دنیا مطرح شده اند؛ مردم ایران با صدای بلند می‌گوییم که من هم زیستی مسالمت آمیز با مردم دنیا را می خواهم.
وی تصریح کرد: باید همگان در داخل کشور صدای مردم ایران را بشنویم و به فریادهای آنان جواب مثبت بدهیم.
روحانی با اشاره به ظرفیت‌های موجود در کشور اظهار کرد: با توجه به سابقه دیرینه و فرهنگ ملت بزرگ ایران و همچنین استعدادهای موجود در کشور و همچنین تعداد زیاد نخبگان، دانشجویان و افراد باسابقه در امر تجارت و صنعت و تولید می‌توانیم مسیر بازتری را پیش‌روی همه کارآفرینان و صنعت گران فراهم کنیم.
رئیس جمهور کشورمان در ادامه صحبت های خود با اشاره به سفرهای خارجی هیات های دولتی در دولت یازدهم اظهار کرد: بزرگترین هدف سفرهای خارجی در دولت یازدهم تسهیل در مسیر تجارت و توسعه اقتصادی و همچنین صادرات کالاهای ایرانی و جذب سرمایه و فناوری در کشور است. ما در همه این سفرها تلاش کرده ایم که از حضور کارآفرینان استفاده کنیم.
روحانی در ادامه صحبت های خود با اشاره به توافق هسته ای ایران و دنیا و برجام با بیان اینکه از اجرای برجام هشت نه ماه بیشتر نگذشته است، اظهار کرد: با وجود اینکه ماه های زیادی از برجام نگذشته است اما حرکت خوبی به نسبت انجام گرفته است، اگرچه انتظار ما در 6 ماهه نخست رشد بیشتر از 10 درصدی صادرات بوده اما امیدواریم که در 6 ماهه دوم بتوانیم این رشد را جبران کنیم.
رئیس جمهور کشورمان در بخشی از صحبت های خود با بیان اینکه باید در کنار صادرات حمل و نقل صحیح نیز وجود داشته باشد، به انتقادات برخی درباره اقدام دولت برای خرید هواپیما و تجهیز ناوگان هوایی کشور اشاره و اظهار کرد: دولت تا می خواهد هواپیمایی بخرد عده‌ای می‌گویند هواپیما نخرید بلکه اتوبوس بخرید. این در حالی است که ما برای صنعت تولید کشور و عظمت مردم ایران و تلف نشدن وقت آن ها و همچنین صادرات محصولات ایرانی به کشورهای دیگر می گوییم که هواپیما بخریم.
روحانی ادامه داد: چنانچه دولت هواپیمایی نخرد آن عده می گویند پس برجام چه شد و چنانچه هواپیمایی بخریم می گویند که این هواپیماها لوکس و ساخت جدید است.
رئیس جمهور کشورمان تاکید کرد: ناوگان حمل و نقل داخلی کشور باید مجهز شود و همه وزارتخانه ها و از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد دارایی و جهادکشاورزی و سایر نهادها و وزارتخانه ها باید به کمک صادر کنندگان بیایند.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از تجربیات صادر کنندگان از سوی دولت خاطرنشان کرد: دولت و صادر کنندگان باید باهم تعاملی سازنده داشته باشند و حرف یکدیگر را بشنوند و با همفکری و برنامه ریزی مشترک مشکلات را از سر راه بردارند.
روحانی همچنین با بیان اینکه دولت در همه بخش های مورد نیاز به صادرات کمک خواهد کرد به نقش وزارت امور خارجه در این زمینه اشاره و خاطر نشان کرد: باید یکی از مسولیت های اصلی وزرات خارجه، سفارتخانه ها و کنسول گری های ایران حمایت از تجارت بین المللی  و صادرات کالاهای ایرانی در خارج از کشور باشد.
تاکید نعمت‌زاده بر رفع موانع در صادرات
 وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز معتقد است که در صادرات نباید مانعی وجود داشته باشد. وی همچنین مقیاس تولید داخلی را کافی نمی‌داند.
نعمت زاده تصریح کرد: خوشبختانه در سال جاری، روز ملی صادرات برای اولین بار در فضای پسابرجام برگزار می‌شود و ما این روز را جشن میگیریم هرچند در ماه محرم قرار داریم و این ماه را به کلیه عزاران تسلیت عرض می‌کنیم.
وی ادامه داد: با پیگیری ساعت به ساعت رئیس جمهوری، تیم مذاکره کننده ایرانی و نیز راهنمایی های مقام معظم رهبری توانستیم در فضای پسابرجام قرار بگیریم، اما باید بدانیم که محقق شدن اهداف نیازمند تلاش مستمر در بخش‌های مختلف است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: باید بتوانیم از آزادی به دست آمده استفاده کنیم  و از رهایی حاصل شده نسبت به قید و بندی که دشمنان به صورت ظالمانه و به غلط به بخش اقتصادی ما بسته بودند بهره ببریم.
نعمت زاده با اشاره به اینکه صادرات بخشی از صادرات خارجی نه تنها یک اختیار بلکه یک الزام است، خاطر نشان کرد: نسبت تجارت خارجی به تولید ناخالص داخلی یکی از شاخص‌هایی است که کشورها بر روی آن تمرکز کرده‌اند.
وی در ادامه صحبت‌هایش با اعلام اینکه در سال ۱۳۵۶، ۶۰۰ میلیون دلار صادرات غیرنفتی داشتیم که چهار درصد کل کشور را در این بخش تشکیل می‌داد، عنوان کرد: علی‌رغم شرایط سخت دوران جنگ و نیز تحریم ظالمانه توانستیم در سال گذشته این نسبت را به ۷۰ درصد برسانیم که شامل ۴۲.۵ میلیارد دلار در بخش صادرات غیرنفتی و ۱۰ میلیارد دلار در بخش خدمات بود، اما باید بدانیم که گذشته ۳۷ سال نیز زمان اندکی نیست و برخی کارشناسان معتقدند باید صادرات کالای غیرنفتی و خدمات ما معادل ۲۰۰ میلیارد دلار باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه ستاد اقتصاد مقاومتی تعیین کرده که باید ۱۰ میلیارد دلار به صادرات کالا و خدمات غیرنفتی اضافه شود، گفت: این رقم باید به ۶۸ میلیارد دلار برسد که در شش ماهه نخست امسال ۲۸.۵ میلیارد دلار آن محقق شد. در برنامه ششم توسعه رشد سالانه ۱۵ درصد برای صادرات غیرنفتی لحاظ شده است و ما اگر بتوانیم در سال جاری ۱۰ میلیارد دلار در نظر گرفته شده را محقق کنیم، ۱۰ درصد رشد در این بخش داشته‌ایم.
نعمت زاده همچنین به برخی مسائل و عوامل داخلی و خارجی اشاره کرد و گفت: برخی از موانع و عواملی که در بیرون کشور با آن مواجه بودیم برطرف شده که این‌ها از جمله عوامل منفی محیطی برای صادرات ما بوده‌اند، بخشی  از مسائل نیز مربوط به داخل است که شامل دولت، قوای حاکمه، مقررات کشور و نیز دستگاه‌هایی است که وجود دارند. طبق قانون باید ظرف یک ماه مالیات بر ارزش افزوده مسترد شود و نباید بیش از این زمانی برای نگهداری آن صرف شود. مگر صادرات چقدر سود دارد که بخواهیم آن‌را نگه داریم؟
وی با تاکید بر اینکه صادرات باید در اولویت قرار گیرد بیان کرد: یکی از مشکلات موجود مسائل فرهنگی است و ما باید بدانیم که صادرات محور توسعه کشور قرار نگرفته است. باید تصمیم بگیریم که هر واحد تولیدی، صادرات را در دستور کار قرار دهد و رقابت پذیر باشد و با سرمایه گذاری در جهت توسعه صادرات حرکت کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: صادرات نباید با مانع مواجه باشد. در هیچ جای دنیا نیز شاهد این مسئله نیستیم مگر کشورهایی که پرداخت یارانه دارند و آن‌هم با تصمیمات دیگری در جهت حل مشکل بر می‌آیند.
به گفته وی در بخش صادرات پتروشیمی، سیمان، سرامیک، مصالح ساختمانی کشور موفق عمل کرده و در رتبه‌های بالای جهانی قرار دارد و در سال ۱۳۹۳ در بخش صادرات سیمان با ۲۰ میلیون تن صادرات رتبه اول را کسب کرده‌ایم.