چهارشنبه , ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۵
صفحه اصلی / اسلایدر / بازار مسکن همچنان با رکود تقاضا مواجه است/سناریوهای رونق مسکن در پساجنگ
بازار مسکن همچنان با رکود تقاضا مواجه است/سناریوهای رونق مسکن در پساجنگ

بازار مسکن همچنان با رکود تقاضا مواجه است/سناریوهای رونق مسکن در پساجنگ

کسب و کار نیوز- نائب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: جنگ تحمیلی ائتلاف آمریکایی صهیونی علیه کشورمان سبب کاهش بیش از ۳۵ درصدی قیمت املاک در امارات و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس شده است. داود بیگی نژاد در گفت وگو با ایرنا افزود: پیامدهای ناشی از جنگ تحمیلی ائتلاف آمریکایی صهیونیستی علیه ایران سبب شد تا بسیاری از اتباع خارجی که در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس ساکن بودند، تصمیم به خروج از این منطقه بگیرند اما به دلیل شرایط جنگی هنوز بسیاری از آنها امکان خروج از منطقه را نداشتند که در صورت تحقق این امر، شاهد ریزش های سنگینی را در بازار ملک این کشورها خواهیم بود.

شایلی قرائی

وی توضیح داد: آمارهای دریافتی از بسیاری همکاران مشاوران املاک در دوبی و دیگر کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، همچنین بررسی آمارهای مجلات معتبر مسکن و املاک در این کشورها موید این مساله است و کاهش بیشتر قیمت ها در املاک این کشورها نیز دور از انتظار نیست. این مقام صنفی یادآور شد: به دلیل قوانین خاص کشورمان که خارجی ها اجازه سرمایه گذاری و خرید ملک در آن ندارند، استقامت و تاب آوری قیمت و ارزش ملک در کشورمان متفاوت از این کشورها بوده و سطح بالایی دارد.

بیگی نژاد گفت: به طور کلی تاب آوری ملک در شمال خلیج فارس (یعنی ایران) با جنوب آن به دلیل قوانین موجود در کشورمان و این کشورها متفاوت است و در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به دلیل حضور و سرمایه گذاری خارجی ها، امروز شاهد کاهش محسوس قیمت ها هستیم.

بیگی نژاد با بیان اینکه فروردین ماه، به طور معمول و روال چندین ساله ماه سکوت مسکن در ایران است، اظهار داشت: هرچند در ماههای پایانی سال گذشته اندکی معاملات ملکی بهبود یافته بود اما شرایط ناشی از جنگ که از ۹ اسفند ماه آغاز شد، بار دیگر رکود را در بازار مسکن حاکم کرد.

وی افزود: انتظار می رود از اردیبهشت ماه که فصل نقل و انتقالات ملکی آغاز می شود، بازار املاک واقعیت های خود را نشان دهد و در این صورت میزان تمایل مردم به خرید ملک مشخص تر خواهد شد.

این فعال بازار مسکن با یادآوری اینکه با پایان یافتن قطعی جنگ به نظر می رسد که شاهد رونق بازار مسکن باشیم، بازار مسکن را مستقل از سایر بازارهای مالی دانست و گفت: در سایر بازارها شاید شاهد نوساناتی در تقاضا و خرید مردم باشیم، اما در بازار مسکن شرایط متفاوت است به طوری که حتی پس از جنگ ۱۲ روزه شاهد کاهش مستمر قیمت مسکن بودیم.

بیگی نژاد افزود: اولویت کشور در دوره پساجنگ، موضوع بازسازی اماکن آسیب دیده و تخریب شده است که این مهم به شهرداری ها در کلان شهرها و بنیاد مسکن در سایر شهرها و روستاهای آسیب دیده سپرده شده است و به نظر می رسد با پایان یافتن جنگ، دوره بازسازی و نوسازی آغاز خواهد شد و رونق به این بازار باز خواهد گشت.

نایب رئیس اتحادیه املاک تهران در ادامه به تعامل مالکان و مستاجران در ایام جنگ اشاره کرد و گفت: مالکان با وجود شرایط و فشارهای اقتصادی، در این ایام رعایت حال مستاجران را داشته اند و هیچ شکایتی در این زمینه به اتحادیه واصل نشده است. بیگی نژاد یادآور شد: در واحدهای تجاری نیز در حالی که بسیاری مشاغل شب عید خوبی نداشتند، با این حال شاهد درک موضوع از سوی مالکان هستیم، هرچند در این واحدها میزان اجاره بها حاصل توافق مالک و مستاجر است و قانونی برای آن وجود ندارد.

وی، مهاجرت و سفر موقت تعداد زیادی از افراد و خانواده ها به استان های شمالی کشور را یادآور شد و افزود: به طور حتم جابه جایی این جمعیت تقاضا و قیمت ها را دستخوش تغییر خواهد کرد، هرچند بیشتر این افراد به قصد اقامت موقت و نه خرید ملک به این استان ها سفر کرده اند، با این حال سایت و آماری وجود ندارد که از روی آن بدانیم قرارداد خرید ملک ثبت شده است یا خیر؟ در این زمینه اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت می توان آمار درستی ارائه داد.

فرصتی برای تحول در صنعت ساختمان

فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن

در حال حاضر بازار مسکن همچنان با رکود تقاضا مواجه است و این رکود که در ماه‌های گذشته نیز وجود داشت، در شرایط فعلی ادامه پیدا کرده است. اما خسارت‌های جنگی در بخش مسکن می‌تواند به فرصتی برای تحول در صنعت ساختمان تبدیل شود، تا با استفاده از خانه‌های پیش‌ساخته، روند بازسازی با سرعت بیشتری انجام گیرد.

با توجه به شرایط موجود، ممکن است در برخی شهرها که از نظر شرایط جنگی وضعیت آرام‌تری دارند، در کوتاه‌مدت افزایش تقاضا برای خرید یا جابه‌جایی مسکن شکل بگیرد. این موضوع بیشتر ناشی از هیجانات مقطعی در بازار است و احتمال دارد برخی تقاضاها به سمت شهرهای میانی یا شهرهای کوچک‌تر هدایت شود. چنین تغییراتی معمولاً اثر کوتاه‌مدت دارند و پس از مدتی، بازار دوباره به یک تعادل جدید می‌رسد. بنابراین نمی‌توان این تحولات را به عنوان یک روند پایدار در بازار مسکن تلقی کرد.

یکی از سناریوهای مهمی که می‌تواند بر آینده بازار مسکن اثرگذار باشد، نحوه پایان جنگ است. اگر این شرایط به‌گونه‌ای پایان یابد که ایران به عنوان کشور پیروز این جنگ شناخته شود، این موضوع می‌تواند نوعی بازدارندگی و ثبات برای کشور ایجاد کند.

چنین شرایطی سیگنال مثبتی به بازارها، به‌ویژه بازار مسکن، ارسال می‌کند. در این صورت این پیام به فعالان اقتصادی منتقل می‌شود که کشور وارد دوره‌ای از ثبات شده و تهدید خارجی یا سایه جنگ دیگر اقتصاد ایران را تهدید نمی‌کند.

این وضعیت می‌تواند امید را به بازار مسکن بازگرداند و زمینه رونق سرمایه‌گذاری در بخش مسکن را فراهم کند؛ چرا که بازار مسکن همواره یکی از بازارهای حساس به ریسک‌های سیاسی و امنیتی است. در شرایط فعلی گزارش‌هایی مبنی بر ادامه اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن منتشر شده است، اما در مجموع عملکرد وزارت راه و شهرسازی در این حوزه با انتقادهایی همراه بوده است.

با این حال در شرایط کنونی اولویت دولت باید بر بازسازی مناطق آسیب‌دیده از جنگ متمرکز شود. بر اساس آمارهای اعلام‌شده، حدود ۶۶۰۰ واحد مسکونی در این حوادث تخریب شده‌اند و در حال حاضر بازسازی این خانه‌ها باید در صدر برنامه‌های دولت قرار گیرد.

همچنین مطالعه کنید:

۸۸ درصد تسهیلات ودیعه اسکان موقت جنگ رمضان پرداخت شد

به گزارش کسب و کار نیوز ، در مجموع یک‌هزار و ۱۳۲ واحد تخریب شده …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.