صفحه اصلی / اسلایدر / رسوب کاغذ در گمرکات و گرانی در بازار
رسوب کاغذ در گمرکات و گرانی در  بازار

گرانی و کمبود بی سابقه در بازار کاغذ نتیجه اختلافات اداری ادامه دار دو سازمان است

رسوب کاغذ در گمرکات و گرانی در بازار

کسب و کار نیوز- بازار کاغذ ایران در یک سال اخیر با نوسان‌های زیادی روبه‌رو شده است. هرچند سال 97 در نتیجه تغییرات بازار ارز شاهد چندبرابر شدن نرخ کاغذ بودیم و در همان زمان دلالی در بازار کاغذ شکل گرفت که با ایجاد هیجان در بازار و تغییر قیمت‌ها تعادل عرضه و تقاضا را بر هم می‌زد اما امروز شاهد مشکلات دیگری در لایه مدیریتی بازار کاغذ هستیم.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، درحالی که مقادیر زیادی کاغذ چاپ و تحریر در گمرکات رسوب کرده، به نظر می‌رسد برخی اختلافات اداری مانع تعیین تکلیف این کالاها و ترخیص آنها از گمرکات شده است. چند ماه قبل مکاتبه‌ای از سوی گمرک با معاونت حقوقی وزارت اقتصاد برای تعیین تکلیف برخی کالاهای رسوبی در گمرکات از جمله کاغذ انجام شده بود. بر این اساس در خصوص ابهامات ناهماهنگی ها و مغایرتهای ایجاد شده در رابطه با مرجع تشخیص کاربرد کالاهای وارداتی و صادراتی، تاکید شد که این موضوع منجر به رسوب حجم عظیمی از کالاها در گمرک شده است. به این ترتیب با ورود معاون حقوقی وزارت اقتصاد درخواست برگزاری جلسه مشترک با نمایندگان گمرک و سازمان استاندارد انجام شد. گفتنی است، طبقه‌بندی برخی کالا‌های وارداتی بر اساس کاربرد انجام می‌شود و وقتی کالا به گمرک رسید، باید مطابقت آن را از مرجع متولی استعلام کند؛ یعنی آن مرجع باید مطابقت کالای اظهاری و رسیده به گمرک را با کالایی که ثبت سفارش شده اعلام کند.

اما اواخر شهریور ماه جلسه مشترکی میان گمرک و سازمان استاندارد برگزار شده بود که طبق صورت جلسه آن مشخص شد تا قبل از سال ۹۷ سازمان ملی استاندارد علاوه بر اعلام ماهیت کالا، کاربرد آن را نیز به گمرک اعلام می‌کرده است. اما از آن سال به بعد سازمان استاندارد از اعلام کاربرد خودداری کرده است و صرفا در خصوص ماهیت کالا اظهار نظر می‌کند و همین موضوع موجب تراکم کالا در گمرکات شده است. این درحالی بود که نمایندگان سازمان استاندارد معتقد بودند بر اساس قانون استاندارد مصوب سال ۹۷ آزمایشگاه های موسسه تنها در زمینه تعیین ویژگی کالا و مقایسه آن با استانداردهای مربوطه صلاحیت دارند. همانطور که در ادامه نامه معاون حقوقی نیز مشخص است، ظاهرا نمایندگان ۲ سازمان توافق کردند، تا سازمان استاندارد، نسبت به استعلامات گمرک در خصوص کاربرد کالاهای وارده با ذکر ردیف تعرفه مشخص نسبت به پاسخگویی و تایید و یا عدم تأیید کاربرد کالای مورد استعلام با ردیف تعرفه مشخص اقدام کنند. حدود ۲ ماه قبل معاون فنی گمرک ایران با اشاره به تفاهم‌نامه جدید امضا شده با سازمان استاندارد، گفته بود، کالا‌هایی که به دلیل طبقه‌بندی براساس کاربرد در گمرک معطل هستند، به زودی ترخیص می‌شوند.

وی با بیان اینکه در این زمینه مشکلاتی داشتیم و برخی سازمان‌ها تطابق را اعلام نمی‌کردند، گفت: این مساله باعث رسوب اقلامی مانند کاغذ چاپ و تحریر یا لوله حفاری و نفت گاز در گمرکات کشور شده بود. این مقام مسئول ضمن اشاره به تفاهم انجام شده با سازمان استاندارد تصریح کرد: در شهریور ماه امسال نشست مشترک سازمان استاندارد، وزارت امور اقتصاد دارایی و گمرک، تفاهماتی انجام شد. پیگیری ها نشان می‌دهد، با وجود توافق انجام شده همچنان کالاهای مورد اشاره به دلیل عدم تایید تطابق در گمرکات رسوب شده و اجازه ترخیص به آنها داده نشده است. در ادامه بخشنامه اخیر گمرک که از سوی سرپرست دفتر تعرفه صادر شده نشان می‌دهد، که توافق انجام شده در معاونت حقوقی وزارت اقتصاد و الزام سازمان استاندارد به پاسخگویی در مورد کاربرد کالا به صورت بخشنامه به گمرکات ابلاغ شد. بر این اساس اداره کل استاندارد استان تهران به آزمایشگاههای ۴ گانه مستقر در گمرکات استان اعلام می‌کند، بند ۳ حوزه معاونت ارزیابی کیفیت مبنی بر اینکه در زمینه تعیین ماهیت کالا در مبادی رسمی کشور وظیفه سازمان استاندارد تعیین ماهیت بر اساس اظهار کالا است و (تعیین تعرفه وظیفه سازمان نیست) مورد تاکید مجدد می‌باشد.

برخی امور در اداره بازار کاغذ  به خود اتحادیه واگذار شود

سید حسین میرباقری مهرآبادی، رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا

نوسانات نرخ ارز نگرانی را برای ادامه فعالیت اقتصادی ایجاد کرد و تولیدکنندگان امیدوار بودند پس از آرامش نسبی در بازار ارز می توانند در بازار کاغذ فعالیت داشته باشند. اما امروز با مشکلی تحت عنوان رسوب کالا در گمرکات مواجه شده ایم که برای بازار کاغذ جز نابسامانی و گرانی نتیجه ای نخواهد داشت. باید با همکاری سازمان های مرتبط و ورود بخش خصوصی به این بازار مشکلات را به حداقل خود برسانیم تا مشکلات اصناف و صنایع وابسته به این صنعت نیز به حداقل ممکن برسد. البته اگر مسئولان نمی‌توانند مشکلات مربوطه را حل کنند بهتر است برخی امور را به خود اتحادیه ها واگذار کنند تا این مهم، مرتفع شود. تلاش های مسئولان مربوطه در این صنف می تواند رونق را در بازار رقم بزند چرا که طی سالیان گذشته مشکلات کاغذ و مقوا توانسته تاثیر ناخوشایندی بر بازار داشته باشد که این موضوع می تواند بر بازار تولید آن هم تاثیر گذارد.

اینکه در وضعیتی که بازار کاغذ دارد این کالاها در گمرکات خاک بخورد و به دلیل اختلافات پیش آمده نتوان کالاها را وارد بازار کرد اصلا صورت خوشی ندارد. امروز بازار کاغذ درگیر گرانی و کمبود است و دلالان هم از این فرصت به نفع خود استفاده می کنند. فعالان با سابقه باید به دنبال کالاهای خود باشند و سهمی در بازار خرید و فروش کاغذ نداشته باشند در حالی که دلالان به راحتی و با اعمال قیمت های سلیقه ای بازار کاغذ را تحت کنترا خود درآورده اند.

 

همچنین مطالعه کنید:

دلایل قانونی اعتراض شدید مشاوران املاک به «سامانه خودنویس»

به گزارش کسب و کار نیوز ، مهرداد آرمان در گفت و گو با پایگاه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.