چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اصلی / اقتصادی / اقتصاد کلان / گردشگری منبعی پایدار برای رهایی از درآمدهای نفتی
گردشگری منبعی پایدار برای رهایی از درآمدهای نفتی

گردشگری منبعی پایدار برای رهایی از درآمدهای نفتی

صنعت گردشگری به عنوان یکی از منابع کسب درآمد پایدار، اهرمی مناسب برای عبور موفق کشور از گردنه ها محسوب می شود، در صورتی که قدر داشته های تاریخی، فرهنگی و تمدنی با ارزش خود را بدانیم و برای جذب علاقمندان بی شمار دیدن آثار بی بدیل در ایران، مقدمات لازم را فراهم کنیم.

به گزارش کسب و کار نیوز، بر اساس اعلام کارشناسان حوزه گردشگری، به ازای هر ۶ گردشگر خارجی یک شغل در کشور ایجاد می شود و ورود هر گردشگر یکهزار تا یکهزار و ۵۰۰ دلار درآمدزایی دارد، بر این اساس به ‌جای توجه به نفت و درآمدهای حاصل از آن باید فکری برای توسعه گردشگری و جذب گردشگر بیشتر داشته باشیم.
وجود آثار متعدد تاریخی و تمدنی و جغرافیای طبیعی ایران و وجود رشته های کوه های زیبای البرز و زاگرس با قله های سربه فلک کشیده، بکر، سرسبز و زیبا به ویژه در فصل بهار، جذابیت های مضاعفی را ایجاد کرده تا گردشگران بسیاری از سراسر جهان به کشورمان سفر کنند و باعث رونق این صنعت شوند که نتیجه آن تحرک بسیاری از بخش ها و ایجاد اشتغال پایدار در کشور خواهد شد.
توسعه صنعت گردشگری امروز به یکی از منابع ثابت درآمدی کشورها مبدل شده و کشورهایی که حتی جذابیت های طبیعی نظیر ایران ندارند، می کوشند با ایجاد زمینه های مناسب، سهمی از بازار پرسود گردشگری جهان داشته باشند.
بر اساس آمارهای اعلام شده جهانی ۹ درصد تولید ناخالص ملی در جهان از صنعت گردشگری حاصل می شود و از هر ۱۱ شغل در جهان یک شغل مرتبط با گردشگری است و درصد قابل توجهی از صادرات کشورهای در حال توسعه نیز در همین صنعت صورت می گیرد.
بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه امروز بیشترین سرمایه گذاری را در صنعت گردشگری دارند و رشد و توسعه اقتصادی خود را بر مبنای افزایش جذب تعداد گردشگران قرار داده و شرایط مطلوب برای حضور گردشگران در کشور خود را فراهم آورده اند.
بر اساس آمارهای اعلام شده جهانی نزدیک به ۶۰۰ میلیون گردشگر از جهان از سوی کشورهای اروپایی جذب می شوند و گفته می شود که درآمدی که از این صنعت برای اروپا کسب می شود، بیش از ۴۵۰ میلیارد دلار است.
ایران با وجود دارا بودن ظرفیت های بالا در گسترش صنعت گردشگری در بخش های مختلف نظیر گردشگری طبیعی، بوم گردی، گردشگری کوهستان، گردشگری تاریخی و گردشگری سلامت و دیگر شکل های این صنعت، توفیق چندانی در توسعه این صنعت و کسب درآمد از آن نداشته اما امروز دیگر زمان کم کاری در این خصوص نیست و شرایط موجود و تهدیدها و تحریم ها برنامه ریزی برای کسب جایگاه مناسب در تجارت گردشگر را ضروری ساخته است.
مجمع جهانی اقتصاد در گزارش خود صنعت گردشگری را یکی از صنایع مطلوب برای اشتغال درکشورها عنوان و اعلام کرده است که به ازای ورود ۳۰ گردشگر یک شغل ایجاد می شود، این گزارش نه تنها ایران را رتبه نخست ارزانترین مقصد گردشگری در جهان نام برده است، بلکه از بهبود دیگر شاخص های اقتصادی در کشورمان خبر داده است.
با ایجاد محیط طبیعی و به دور از آلودگی و سر و صدا و هیاهو در دهکده های سلامت می توان گردشگران داخلی و خارجی را که به دنبال دریافت خدمات درمانی در این مکان ها هستند، جذب کرد.
بر اساس آمارهای موجود، ارزش جهانی بازار بین الملل گردشگری سلامت که زمینه مناسبی در ایران به ویژه در بین کشورهای منطقه دارد، بیش از ۱۵۰ ملیارد دلار است که با تاسف باید گفت که سهم ایران با وجود ظرفیت های بالایی که دارد، تنها نیم درصد از این بازار است.
هزینه هر گردشگر پزشکی در هر مسافرت بین ۳۶۰۰ تا ۷۶۰۰ دلار است و در ایران می توانیم با برنامه ریزی مناسب از این درآمد ثابت به خوبی استفاده کنیم.
گسترش صنعت گردشگری در ایران با تنگناهایی مواجه است که در صورت برطرف کردن آن کشور می تواند مواهب درآمدهای پایدار این صنعت به خوبی بهره مند شود و از این طریق از گردنه های سخت و مشکلات اقتصادی به آسانی عبور کند، تنگناهایی نیز نبود امکانات، نهادینه سازی فرهنگ پذیرش گردشگر و معرفی جاذبه های موجود در کشور که برای هر کدام نیازمند برنامه ریزی هستیم.
بسیاری از استان های کشور با وجود دارا بودن ظرفیت های بالای جذب گردشگر از زیرساخت های گردشگری مناسبی برخوردار نیستند که تقویت حضور بخش خصوصی در این عرصه می تواند مکمل اقدامات صورت گرفته باشد، اماکن متعدد گردشگری سراسر کشور باید با هدف ارائه خدمات به گردشگران ایجاد شود.
برخی از جاذبه های گردشگری کشور به ویژه در استان البرز نه تنها به دلیل نبود زیرساخت های لازم مورد بی مهری قرار گرفته بلکه برخی از آنها به هیچ عنوان شناخته شده نیست و تدوین برنامه ای کاربردی برای معرفی این ظرفیت ها که قدمت برخی از آنها به هزاران سال می رسد، ضروری است.
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سال گذشته در دیدار اعضای هیات رئیسه فراکسیون گردشگری مجلس گفت: راه میان ‌بر رونق اقتصادی، توسعه گردشگری است و در این خصوص نیازمند همکاری بخش‌ های مختلف از جمله مجلس شورای اسلامی هستیم.
علی ‌اصغر مونسان با بیان اینکه گردشگری یک موضوع فرابخشی است، تصریح کرد: راه میان‌بر رونق اقتصادی توسعه گردشگری است و کشورهای مختلف دنیا از جمله کشورهای همسایه به توسعه گردشگری و درآمد‌زایی این حوزه توجه کرده‌اند در حالی‌ که جاذبه‌های زیادی ندارند.
رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی با اشاره به تهدید ایران اسلامی به تحریم از سوی آمریکا، یافتن راه حل موثر برای مقابله با تهدید دشمنان را اقدام فوریت دار در شرایط فعلی دانست و با اشاره به اینکه حوزه هایی نظیر گردشگری باید به عنوان منبع درآمدپایدار برای کشور تلقی شود، اظهار داشت: دست اندازهای بسیاری مقابل منبعی نظیر گردشگری وجود دارد که دستگاه های متولی باید برای رفع آن تلاش کنند.
محمدجواد کولیوند در گفت و گو با ایرنا، با تاکید بر اینکه دستگاه های تصمیم گیر متعدد هستند و سرمایه گذاران در پیچ و خم اخذ مجوزها گرفتار می شوند، گفت: قوانین مخل شرایط امروز باید اصلاح شود و قوانین مورد نیاز نیز باید برای سهل کردن مسیر سرمایه گذاری در بخش های مختلف تصویب شود، از سویی سرمایه گذاری در این بخش به طور کامل سرمایه گذاران بخش خصوصی را منتفع می سازد و آنها رغبت زیادی برای حضور در این بازار خواهند داشت.
رئیس اتاق بازرگانی البرز با اشاره به جاذبه های طبیعی و تاریخی ارزشمند موجود در کشور به ویژه در استان البرز، گفت: ورود سرمایه گذاران به بخش گردشگری با سودآوری همراه است و به طور قطع فعالان از سرمایه گذاری در این بخش در صورت فراهم آوردن زمینه های لازم استقبال خواهند کرد.
رحیم بنامولایی به دستگاه های اجرایی پیشنهاد کرد با توجه به تاثیر شگرف توسعه گردشگری در پویایی اقتصاد استان، زمینه را برای ترغیب سرمایه گذاری داخلی و خارجی فراهم کنند.
وی بیان داشت: هرچند استان البرز از جاذبه های خوب طبیعی و تاریخی برخوردار است اما زیر ساخت ها برای جذب گردشگر کم دارد، در صورتیکه توسعه صنعت گردشگری البرز مورد حمایت و همکاری ارگان های مربوطه قرار گیرد نه تنها بخش خصوصی البرز ، بلکه سرمایه گذاران خارجی نیز از سرمایه گذاری در این صنعت استقبال خواهند کرد.
رئیس پارلمان بخش خصوصی البرز اظهار کرد: توسعه صنعت گردشگری، موجب درآمدزایی و ایجاد اشتغال و بهبود فضای کسب و کار می شود، ضمن آنکه گردشگران داخلی و خارجی با هویت تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی البرز آشنا می شوند.
بنامولایی گفت: در نشست های کمیسیون صنعت گردشگری و کارگروه مربوطه دراتاق بازرگانی استان، به صورت مستمر موانع و نارسایی ها در مسیر تحول در این صنعت مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد و راهکارهای مناسب به مسئولان ذیربط ارایه می شود.
وی افزود: از همه دستگاه های اجرایی و نیز علاقه مندان به سرمایه گذاری در توسعه صنعت گردشگری انتظار داریم با تعامل و همکاری نزدیک راه را برای ایجاد تحول در این صنعت هموار کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز نیز در گفت و گو با ایرنا توسعه گردشگری را نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی دانست و گفت: باید زیرپای سرمایه گذاران، هنرجویان و هنرمندان و همه کسانی که می خواهند خدمت می کنند، فرش قرمز پهن کرد.
حجت الاسلام فرخ الدین صابری، افزود: باید دست کسانی که می خواهند برای توسعه و پیشرفت صنعت گردشگری کشور و البرز قدم بردارند را به گرمی بفشاریم.
صابری وجود اقوام مختلف را در جامعه اسلامی به عنوان فرصتی گرانب ها دانست و افزود: در ۸ سال دفاع مقدس، تمام اقوام ایرانی پای کارآمدند و مقابل دشمنان ایستادند و همین فرهنگ ها و آداب و رسوم می تواند زمینه ای مناسب برای جذب گردشگر از خارج کشور و رونق صنعت گردشگری در ایران باشد.
روستاهای کشور از کوهستان گرفته تا مناطق کویری ظرفیت های مناسب برای جذب گردشگر محسوب می شوند و رونق گردشگری و به ویژه بوم گردی باعث ایجاد اشتغال و درآمدزایی پایدار در روستاها خواهد شد.
مدیرعامل کانون ایرانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: طرحی در دست مطالعه و اقدام قرار گرفته که براساس آن روستاها وارد چرخه گردشگری کشور می شوند.
رامین افشاری هفته پیش درحاشیه گشایش مجموعه تاریخی، فرهنگی و گردشگری کاروانسرای شاه عباسی کرج اظهار داشت: طرح مطالعه گردشگری روستاها در قالب اکو کمپ به اجرا در می آید.
وی ادامه داد: مطالعه این طرح در مناطق مختلف کشور در حال انجام است و مکان هایی برای اکوکمپ ها در روستاها جانمایی می شود.
افشاری گفت: این طرح افزون بر توسعه گردشگری به اقتصاد و اشتغال در روستاها کمک خواهد کرد.
وی بیان داشت: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این طرح را در برخی مناطق به صورت پایلوت اجرا می کند و توسعه آن را به بخش خصوصی واگذار خواهد کرد.
شبد**۱۵۳۵**۱۳۷۹

همچنین مطالعه کنید:

تامین ۳ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و صنایع

به گزارش کسب و کار نیوز ، علی طرزعلی در خصوص روند تأمین ارز در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.