صفحه اصلی / استان ها / یزد / از مسجد تنها برای اقامه نماز استفاده می‌شود
از مسجد تنها برای اقامه نماز استفاده می‌شود

در میزگرد ایسنای یزد مطرح شد؛

از مسجد تنها برای اقامه نماز استفاده می‌شود

مساجد به عنوان خواستگاه‌های دین و انقلاب اسلامی نقش مهمی در آموزش وتبیین ارزش‌های فرهنگی بین جوانان ایفا می‌کنند که متأسفانه امروزه با به حاشیه رفتن و در برخی مواقع تغییر کارکرد، آن طور که باید و شاید در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی نقش آفرینی نمی‌کنند.

میزگرد

 ایسنای یزد با برگزاری میزگردی با حضور مسئولان مرتبط با حوزه فرهنگی و اجتماعی و همچنین متولیان تدوین برنامه‌های آموزشی و مدیریت مساجد «نقش مساجد در کاهش آسیب‌های اجتماعی» را بررسی کرده است.

حجت السلام حسین زارع ارنانی مسئول تشکل‌های دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان یزد، با اشاره به این‌که در همه کارهای اجتماعی مسلمین مساجد بستر امور است، گفت: این مساجد پایگاه و جایگاهی برای تصمیم گیری است تا مردم بدانند برای حل مسائل دینی، مذهبی و اجتماعی به کجا رجوع کنند. مسجد به حاشیه رانده شده؛ این مکان در گذشته اتاقی برای جنگ بود که اکنون از این جایگاه خود فاصله گرفته است.

مسئول تشکل‌های دینی اداره کل تبلیغات اسلامی استان، حسینیه‌ها را عامل کم رنگ شدن نقش مساجد دانست و تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از کارکردهای مسجد به حسینیه‌ها منتقل شده و از مسجد فقط برای نماز خواندن استفاده می‌شود.

وی با تاکید بر اهمیت جذب مخاطب در مساجد گفت: یکی از اقدامات ما در این راستا تشکیل گروه‌هایی بود که متناسب با ظرفیت افراد به آنان مسئولیت داده می‌شود. توجه به برنامه‌های فرهنگی ز دیگر الزامات برای پررنگ شدن نقش مساجد است و در حال حاضر حضور افراد در مساجد به حداقل رسیده که در صورت عدم توجه به این مشکل روز به روز شاهد کاهش آمار مسجدی‌ها می‌شویم.

وی در پایان یکی از دلایل کاهش جمعیت مسجدی‌ها را مشکلات اقتصادی افراد برشمرد و اظهار کرد: بسیاری از افراد به دلیل وضعیت اقتصادی نامناسب مجبور می‌شوند که تمام روز کار کنند و برای حضور در مساجد وقتی نداشته باشند.

حجت الاسلام و المسلمین مصطفی گرجی در این میزگرد با اشاره به این‌که در بسیاری از مواقع افراد معنا و مفهوم آسیب‌های اجتماعی را نمی‌دانند، اظهار کرد: آسیب اجتماعی به هر نوع عمل فرد یا جمعی که در چارچوب اصول اخلاقی قرار نگیرد و قابل پذیرش در جامعه و عرف نباشد، گفته می‌شود.دو نوع بیماری اخلاقی وجود دارد. گاهی بیماری اخلاقی و به تعبیر دینی گناه پنهانی و به دور از چشم مردم اجتماع صورت می‌گیرد و زمانی شخص بدون رعایت اخلاق دینی و اصول اجتماعی آشکارا مرتکب آن آسیب و گناه می‌شود و این دومی اثر زیان بارتری را در پی دارد.

مسئول دبیرخانه کانون فرهنگی هنری مساجد استان یزد، افزود: آسیب‌های آشکار به دلیل این‌که قبح گناه را در جامعه از بین می‌برد و تبدیل به یک سنت و روش می‌شود و اثر مخربتری نسبت به گناه پنهانی دارد.

گرجی تصریح کرد: متاسفانه تمام کسانی که در عرصه تعلیم و تربیت نقش راهنما و مربی را ایفا می‌کنند دوچار دو مشکل اساسی هستند، یکی نداشتن دانش فرهنگی و دیگری مهارت. در بعد دانش فرهنگی شناختن فضلیت‌ها و رذیلت‌ها، فرصت‌ها و تهدیدها و در بعد مهارت فرهنگی شناخت مخاطب و علایق ان و استفاده از ابزار متناسب با زمان و مکان و مخاطب لازم است.

حاشیه رفتن مساجد عامل افزایش آسیب‌های اجتماعی

وی با بیان این‌که مسجد در گذشته علاوه بر عبادیات مکانی برای سوق دادن مردم به سمت فضایل اخلاقی بوده و در آن به مشکلات معیشتی و فرهنکی و آموزشی مردم نیز رسیدگی می‌شد، گفت: اکنون مسجد به حاشیه رفته است و توجه به این موضوع که چه کسانی آن را به حاشیه بردند خیلی مهم است.

این مقام مسئول، نبود رفتار مناسب با کودکان و نوجوانان و حتی جوانان را یکی از عوامل موثر در مسجد گریزی مردم برشمرد و گفت: این مسئله باید به صورت جدی و ریشه‌ای برسی شود.

وی با اشاره به این‌که مکان‌ها و فضاها نقش به سزایی در جذب مخاطبان دارند و علت جذب نسل امروز به فضاهایی مثل کافی شاپ‌ها، یکی لوکیشن زیبا و جذاب و داری نور پردازی چشم نواز، طراحی‌های بسیار شکیل و دیگری رفتار همراه با احترام و اخلاق اجتماعی فروشندگان است که با جملاتی از قبیل خیلی خوش آمدید و از اینکه کافی شاپ ما را انتخاب کردید خیلی خوشحالیم و دوباره منتظر دیدار شما هستیم دلبری می‌کنند.

گرجی با بیان این‌که می‌توانیم با زیباسازی فضای مساجد و نور پردازی مناسب و داشتن برنامه‌های محتوایی متناسب با تفاضای مخاطب امروز و نیز اخلاق نیکو متولیان مسجد باعث رونق این پایکاه اصیل اجتماعی شویم.

وی استفاده از ابزار هنر برای انتقال مفاهیم دینی جهت رفع آسیب‌های اجتماعی را لازم و ضروری دانست و گفت: ما می‌توانبم با حفظ قداست مسجد از ابزار هنر استفاده کنیم.

مسئول دبیرخانه کانون فرهنگی هنری مساجد استان، با بیان این‌که ریشه آسیب‌های اجتماعی به دو بخش تقسیم می‌شود، اظهار کرد: یکی فقر اقتصادی و دیگر فقر فرهنگی است.

روحانیون باید به دنبال ابتکار فرهنگی باشند

وی افزود: روحانیون ما باید به دنبال اختراع و ابتکار فرهنگی باشند و در راستای مقابله با آسیب‌های اجتماعی تلاش کنند.

گرجی با اشاره به این‌که نیروی انتظامی متولی حوزه تعلیم و تربیت است، خاطرنشان کرد: باید نگاه افراد نسبت به یک فرد نظامی و روحانی تغییر کند و این تصویرسازی غلط از میان برداشته شود و آنها را حامیان حوزه تعلیم و تربیت بدانند و اینکه آنان دستگیر جامعه، نه مچ‌گیر جامعه.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکیدبر لزوم ارائه راهکارهای مناسب در کانون‌های فرهنگی هنری اظهار کرد: باید با جمع آوری اطلاعات انسانی هر محله بوسیله کانون‌های مساجد به رفع این مشکلات بپردازیم. باید باتوجه به پتانسیل درون محله‌ای بودن کانون‌های مساجد آسیب‌های اجتماعی پیدا و آشکار را مشخص کنیم و با داشتن آگاهی نسبت به این آسیب‌ها متناسب با مشکل برنامه‌ریزی درست داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: در راستای حل مشکلات ناشی از فقر فرهنگی ضروری است با آموزش‌های مستقیم و غیر مستقیم اقدامات لازم را انجام دهیم.

لزوم نقش آفرینی مساجد در کاهش نابسامانی‌های اجتماعی

سرهنگ محمدرضا مزیدی، معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی یزد، در این میزگرد با اشاره به این‌که افزایش مهارت زندگی، کنترل خشم، تقویت و نهادینه کردن فرهنگ تاب‌آوری از جمله رسالت‌هایی است که مساجد می‌توانند داشته باشند، اظهار کرد:‌ مساجد می‌توانند آسیب‌های اجتماعی نظیر طلاق، نابسامانی‌های خانوادگی، بیکاری و مواد مخدر را در جامعه کاهش دهند. براساس بررسی‌های انجام شده عمده‌ترین مشکلاتی که در استان با آن مواجه هستیم خشونت به انواع و اقسام مختلف آن است و شدت این خشونت‌ها به گونه‌ای است که تاب صبر، حوصله و مقاومت در جامعه کاهش پیدا کرده است.

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی یزد، شهرنشینی و مدرنیزه شدن را زمینه بروز این گونه آسیب‌ها در جامعه عنوان کرد و گفت: تبعات شهرنشینی نظیر درگیری‌ها و اختلافات در استان ما که لقب حسینیه ایران را به خود اختصاص داده نیز افزایش یافته است.

سرهنگ مزیدی با تاکید بر این‌که مساجد باید به عنوان کانون تجمع افراد در محلات مختلف نقش بسزایی در کاهش اختلافات خانوادگی و ارتقای سطح مهارت‌های زندگی ایجاد کنند، اظهار کرد:‌ این شرایط باعث افزایش قدرت تاب آوری و کنترل خشم و در نهایت کاهش آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

وی با اشاره به این‌که امنیت در نگاه جامعه محوری ناجا یک تولید جمعی است، تصریح کرد: مساجد یکی از مهمترین مکان‌هایی است که می‌تواند مشارکت مردم را در تولید امنیت جذب کند.

وی، میزان جرائم، ناهنجاری‌ها و آسیب‌ها را در افرادی که به مسجد می‌آیند بسیار کمتر از سایر افراد دانست و افزود:‌ اثرات حضور در مسجد باعث می‌شود افزایش تقوا و در مقابل آن کاهش آسیب‌ها در افراد و جامعه می‌شود.

سواد رسانه‌ای مهمترین نیاز عصر کنونی است

این مقام مسئول با بیان این‌که بسیاری از آسیب‌های اجتماعی در استان ناشی از دو مبحث کلی «عدم داشتن اطلاعات و آگاهی» و «نداشتن مهارت‌های زندگی» نظیر فرزند پروری، همسرداری و مهارت ارتباط جنسی است، افزود: رسانه‌ها می‌توانند با استفاده از ابزار کاری خود افراد جامعه را بیش از پیش به سمت تقویت و آموختن مهارت‌های زندگی سوق دهند. رسانه‌ها باید با اقدامات خود این واقعیت‌ها را عوض کنند و چون این مهارت‌ها را ندارند بسیاری از افراد قربانی جرم می‌شوند.

وی با بیان این‌که نیروی انتظامی باید با آگاهی از آسیب‌های جامعه مطالبی را تهیه و در اختیار روحانیون قرار دهد، گفت: روحانیون نیز باید با مطالعه این آسیب‌ها مردم را نسبت به آن آگاه کنند.

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی یزد با اشاره به این‌که در حال حاضر جامعه ما دچار احساس فقر است، تصریح کرد: این احساس متاثر از نظام سرمایه‌داری غربی است که در قالب جنگ نرم در کشور ما فعالیت می‌کند.

تغییر کارکرد برخی مساجد تهدید جدی فرهنگی است

وی با اشاره به این‌که در حال حاضر کارکردهای برخی مساجد تغییر یافته است، تصریح کرد: در گذشته مساجد کارکرد عبادی، اموزشی و تربیتی داشته است اما اکنون تنها به مکانی برای اقامه نماز تبدیل شده است. جنگ نرم اعتقادات مذهبی مردم را با طرح شبهاتی زیر سوال می‌برند و هر مسجد باید کانون مبارزه با دشمن باشد و از جوانان نخبه نیز به عنوان افسران جنگ نرم استفاده کند.
انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

زندان‌

لغو تمام بازدیدها از زندان‌های استان یزد

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا, «رضا ذوالفعلی‌نژاد» با اشاره به …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.