صفحه اصلی / استان ها / خراسان رضوی / افزایش ۲ برابری زعفران با تکیه‌ بر یافته‌های پژوهشی
افزایش ۲ برابری زعفران با تکیه‌ بر یافته‌های پژوهشی

عضو هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی خراسان رضوی عنوان کرد:

افزایش ۲ برابری زعفران با تکیه‌ بر یافته‌های پژوهشی

عضو هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی خراسان رضوی گفت: متاسفانه کشورهای عربستان، هند و چین تعرفه 25 تا 30 درصدی روی زعفران ما بسته‌اند، در حالی‌ که افغانستان که چهارمین کشور تولید کننده و سومین کشور صادر کننده زعفران است، این تعرفه را ندارد، لذا ما باید محصول با کیفیت و ارزانتری نسبت به رقبا داشته باشیم تا بازار دنیا را از دست ندهیم.

زعفران

دکتر عبدالله ملافیلابی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ درصد زارعان در مرداد و شهریور کشت و کار می کنند، عنوان کرد: بهترین زمان کاشت زعفران بر اساس یافته‌های پژوهشی نیمه‌ اول خرداد ماه است.

وی ادامه داد: در حال حاضر متوسط عملکرد در هر هکتار ۳٫۸ کیلو است در حالی‌که در این روش ما می‌توانیم حداقل محصول را دو برابر کنیم.

عضو هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی خراسان رضوی ادامه داد: با توجه به اینکه این محصول به عنوان داروی ضد سرطان مطرح است بایستی از خام فروشی پرهیز کنیم و بر روی فرآوری آن کار کنیم. در حال حاضر در سایر کشورها از آن در ساخت کرم ضد آفتاب، پماد ضد خارش لثه، قرص های شادی بخش و رنگ برای صنایع نوشابه سازی استفاده می شود. در این صورت می توانیم ارزش افزوده‌ی بیشتری کسب کنیم.

ملافیابی اضافه کرد: البته در حال حاضر زعفران در ایران نیز در صنایع به‌ عنوان پودر کیک زعفرانی، پودر سوخاری زعفرانی، پودر پروبیوتیک و قرص زعفران استفاده می شود که البته این درصد خیلی کمی است و باید در جهت تبدیل به محصولات دیگر برای صادرات بر روی آن کار کرد.

وی ادامه داد: همچنین در این زمینه می‌توان کارخانجات در قطب تولید این محصول را تشویق به سرمایه‌گذاری در جهت فرآوری آن کرد تا از حالت ادویه خارج و به عنوان دارو مطرح شود. 

عضو هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی خراسان رضوی عنوان کرد: در حال حاضر تیم هایی در خارج از کشور بر روی خاصیت ضدسرطانی زعفران مشغول آزمایشات مختلف هستند. در داخل کشور نیز در دانشکده های پزشکی و داروسازی این امر در حال انجام است تا این محصول بتوانند به‌عنوان داروی هزاره‌ سوم مطرح باشد.

ملافیلابی تاکید کرد: در حال حاضر کشور اسپانیا با اینکه سالانه حدود ۱ تن تولید دارد اما با خرید زعفران ما و بسته بندی آن به نام خود، آن را با نام جهانی به اتحادیه اروپا عرضه می‌کند.

وی، یکی دیگر از مزیت‌های زعفران را زمان برداشت این محصول دانست و ادامه داد: ما به زارعان پیشنهاد می کنیم پیاز را از جای مطمئن خریداری کنند آن را ضد عفونی کنند و با تراکم بالا بکارند و اضافه بر آن به دلیل ارگانیک بودن این محصول در زمان استفاده از کود دامی احتیاط لازم را بکنند چرا که اگر محصول آلوده شود قابل تمیز کردن، شستشو و ضدعفونی نیست.

عضو هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی خراسان رضوی  با تاکید بر اینکه زارعان بایستی از یافته های پژوهشی که در ۳ دهه اخیر توسط محققان به‌دست آمده است،استفاده لازم را انجام دهند، افزود: اگر این موارد رعایت شود ما مطمئن هستیم به جای نگهداری مزارع به مدت ۸ سال و تولید به‌طور نمونه ۴۰ کیلو زعفران، این کار در مدت ۴ سال با همان میزان محصول انجام خواهد شد و این اقتصادی ترین محصولی است که با توجه به خشکسالی ارزش افزوده آب را بالا می‌برد و به ازای هر یک متر مکعب آب یک گرم محصول برداشت می شود .

ملافیلابی افزود: از نکات دیگر که باید زارعین توجه ویژه به آن داشته باشند این است که گل را قبل از اینکه اشعه آفتاب برآن بتابد، برداشت کنند تا رنگدهی آن کم نشود؛ همچنین آن را سریع تر خشک کنند تا ماده موثره حفظ شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ایران بیشترین تولید زعفران و سطح کشت و کار را دارد افزود: در سال گذشته دولت به‌خاطر حمایت از کشاورزان ۷۰ تن از این محصول را خریداری و دپو کرده است که در سال جاری نیز همین قصد را دارد.

ملافیلابی تاکید کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر در ۲۵ استان زعفران کشت کار می‌شود، عنوان کرد: سالانه برای حدود ۲۷۰ نفر به طور میانگین اشتغال ایجاد می شود که ما اعتقاد داریم در جایی که آب ارزش دارد و ما نمیتوانم مبادرت به کشت و کار سایر محصولات کنیم و نمی توانیم صنعت آن منطقه را رونق دهیم زعفران گزینه بسیار خوبی است. لذا دولت نیز در این مسیر تمهیداتی را انجام داده است و نسبت به خرید توافقی این محصول در ۳ استان خراسان اقدام نموده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه زعفران تنها محصولی است که به نسبت ۴۰ محصولی که در خراسان کشت می‌شود، اقتصادی، کم آب‌تر و شاید ارزش افزوده آب را بالا می برد، ادامه داد: در حال حاضر کشورهای اطراف به دلیل گرانی این محصول رقیب ما در این زمینه شده‌اند و ما باید به دلیل ارزآوری از آن، اهمیت موضوع را درک کنیم.

ملافیلابی بیان کرد: متاسفانه دنیا علیه ماست و کشورهای عربستان، هند و چین تعرفه ۲۵ تا ۳۰ درصدی روی زعفران ما بسته‌اند، در حالی‌که افغانستان که چهارمین کشور تولید کننده و سومین کشور صادر کننده زعفران است این تعرفه را ندارد، بنابراین نیاز است تا بتوانیم با دنیا رقابت کنیم و محصول سالم، با کیفیت و ارزانتری نسبت به رقبا داشته باشیم تا بازار دنیا را از دست ندهیم.

وی تاکید کرد: دنیا به دنبال محصولات ارگانیک و سالم است و چون این محصول نیاز به کود شیمیایی و آفت کش ندارد، باید بتوانیم شرایط و نکات بهداشتی و ایمنی از قبیل فاصله این محصول با سایر مزارع، عدم استفاده از کودهای شیمیایی طی ۵ سال گذشته و استفاده از کودهای آلی و همچنین خشک کردن این محصول در محیط سالم رعایت کنیم.

از برگزاری کارگاه آموزشی تولید زعفران با رویکرد ارگانیک خبر داد و عنوان کرد: در این کارگاه آموزشی به دنبال آن هستیم تا به بیان اهمیت فرآوری بعد از برداشت زعفران بپردازیم که اکثر مواقع محصول به صورت خام صادر می شود که باید در این مورد تجدید نظر کرد.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

سفال و کاشی

مرمت ۱۰۰ قطعه سفال و کاشی زرین‌فام در سال ۹۸

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا,مژگان موسی‌زاده با بیان این مطلب …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.