صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

روحانی

تلاش برای تجزیه سوریه پذیرفته نیست

رییس جمهوری اسلامی ایران در نشست سه جانبه آنکارا تاکید کرد: چشمداشت بیگانگان به سرزمین سوریه و تلاش برای تجزیه آن کشور تحت هیچ شرایطی پذیرفته نیست.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست سه جانبه آنکارا تاکید کرد: چشمداشت بیگانگان به سرزمین سوریه و تلاش برای تجزیه آن کشور تحت هیچ شرایطی پذیرفته نیست.
‌‌‌به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در نشست سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه، با تقدیر از اردوغان نخست وزیر ترکیه به دلیل میزبانی دومین نشست سران روند آستانه، گفت: حدود پانزده ماه پیش، ایران، روسیه و ترکیه روند آستانه را به منظور موفقیت بیشتر مبارزه با تروریسم؛ مقابله با تمایز دینی، مذهبی و قومی؛ خاموش کردن شعله‌های منازعه و سرانجام تحقق صلح فراگیر در سوریه شکل داده و از آن زمان تاکنون آن را با جدیت دنبال کرده‌اند.
وی افزود: تعیین چهار منطقه برای کاهش تنش در سوریه توانست پس از ۶ سال، درگیری‌ها را در مناطق مختلف محل سکونت بخش عمده جمعیت سوریه مهار و اراده ترک مخاصمه را در بین طرف‌های سوری ایجاد و به مرور تقویت کند.
رئیس جمهوری بر نقش کلیدی سه کشور ضامن روند آستانه تأکید کرد و گفت: چنانچه این سه کشور هماهنگی لازم را نداشتند و چنانچه دولت سوریه همکاری مناسب را با روند آستانه نداشت، هم اکنون با وضعیت بسیار پیچیده‌تری در سوریه مواجه بودیم.
روحانی ادامه داد: لذا امروز برای تکمیل این روند، باید به تلاش و هماهنگی خود برای برقراری صلح و ثبات در سوریه ادامه دهیم. قطعاً نقش ارزشمند روند آستانه فضای مناسبی را برای ایفای نقش سازمان ملل متحد در این زمینه به وجود آورده است.
وی خاطرنشان کرد: گرچه از همان ابتدا، برخی از دولت‌ها، در برابر روند آستانه کارشکنی کرده‌اند، لکن تحرکات بین المللی برای حل بحران سوریه مستقیم یا غیر مستقیم از روند آستانه تاثیر مثبت پذیرفته و حتی برخی از مفاد مصوبات شورای امنیت، پیش‌تر و در فرآیند آستانه مورد هماهنگی سه کشور ضامن قرار گرفته بود.
رئیس جمهوری یادآور شد: گرچه داعش، النصره و دیگر گروه‌های تروریستی ضربه‌های اساسی خورده و در آستانه نابودی قرار گرفته‌اند، اما متأسفانه هنوز برخی به مسلح کردن و استفاده ابزاری از آنها ادامه داده و تروریست‌ها را قادر ساخته‌اند اقدامات وحشیانه خود علیه مردم سوریه از جمله ساکنان دمشق را تداوم بخشند.
روحانی تصریح کرد: تهدید مداوم دولت سوریه به قرار گرفتن در معرض اقدام نظامی خارجی، فشار بی‌وقفه برای جلوگیری از سرکوب گروه‌های تروریستی و عدم توجه به اجرای متوازن تمام بندهای قطعنامه ۲۴۰۱، منجر به ناکارآمدی این قطعنامه و فشار مضاعف بر مردم سوریه شده است.
وی گفت: بی تردید بخشی از فشارهای وارده بر مردم سوریه، نتیجه عملکرد دول زیاده خواه غربی و به ویژه آمریکا است. به نحوی که با کمال تأسف باید گفت، جان، مال، ناموس و همه هستی شهروندان سوری، از نظر این دولتها، وجه المعامله‌ای است که فقط زمانی ارزش دارد که منافع آنها در خطر قرار گرفته باشد.
رئیس جمهوری ادامه داد: دولت آمریکا باید به این سوال پاسخ دهد که هزاران کیلومتر دور از سرزمین خود در سوریه چه می‌کند؟ و نظامیان آمریکا به دعوت چه کسانی در سوریه حضور دارند؟ حضور غیر قانونی و مداخله نظامی آمریکا در سوریه به منظور افزایش تنش و نهایتاً تجزیه این کشور است.
روحانی تاکید کرد: مردم سوریه که از جنگ با تروریست‌ها سربلند بیرون آمده‌اند، به هیچ وجه اجازه نمی‌دهند که قدرت‌های خارجی در پی تجزیه کشورشان باشند و قاطعانه با این امر مبارزه خواهند کرد.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر، حمایت‌های روزمره رژیم صهیونیستی از تروریست‌ها در سوریه و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی آن کشور بر پیچیدگی بحران افزوده است. جامعه بین المللی نباید نسبت به این تجاوزات و دیگر جنایات رژیم صهیونیستی از جمله علیه مردم فلسطین که اخیراً تظاهرات مسالمت آمیز آنها را به خاک و خون کشید بی تفاوت باشد.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: از زمان نشست قبلی ما در سوچی، تحولات سیاسی و میدانی مهمی در صحنه سوریه رخ داده است. مهمترین تحول در عرصه سیاسی، برگزاری نشست اول کنگره گفتگوی ملی سوریه با مشارکت نمایندگان گروه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی این کشور در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۸ در سوچی و بیانیه پایانی مصوب شرکت کنندگان در این کنگره است که در صورت مدیریت صحیح روند پی گیری و اجرای این مصوبات، به ویژه در زمینه شکل گیری کمیته بررسی موضوعات مربوط به اصلاح قانون اساسی سوریه، می‌توان گام مؤثری در مسیر اعاده صلح و ثبات به سوریه برداشت.
روحانی افزود: برای رسیدن به این هدف لازم است با اجتناب از شتاب زدگی و تحمیل اراده نیروهای خارجی به طرف‌های سوری، زمینه اجرای مصوبات این کنگره و شکل گیری کمیته مزبور در فضایی از تفاهم و همکاری را فراهم کرد.
وی تاکید کرد: روشن است که هدف از برگزاری کنگره گفتگوی ملی، تمهید مقدمات گفتگوی سوری- سوری و تعیین سرنوشت آینده سوریه توسط مردم این کشور بدور از مداخله بیگانگان است و تلاش‌های مشترک سه کشور ضامن روند آستانه و نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد می‌بایست در همین چارچوب و با حفظ این هدف گیری اساسی انجام شود.
رئیس جمهوری ادامه داد: درگیری‌های غوطه شرقی دمشق و عفرین در شمال سوریه، از مهمترین تحولات میدانی است که در فاصله دو اجلاس سران آستانه رخداده است. تحول نخست با توافقات جدید انجام شده، منجر به خروج مسلحین از بخش‌های عمده منطقه غوطه شده و با کمک به امنیت پایتخت و ساکنان آن می‌تواند گامی در مسیر اعاده آرامش و ثبات به سوریه باشد.
روحانی بیان کرد: تحولات عفرین نیز برنامه برخی قدرتها برای سوء استفاده از تمایزات قومی و نژادی در مسیر تثبیت تجزیه سوریه و دیگر کشورهای منطقه را تحت الشعاع قرار داد اما تنها در صورتی می‌تواند به تحقق اهداف مشترک ما در روند آستانه کمک کند که خود منجر به نقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه نشده و کنترل این مناطق در اختیار ارتش سوریه قرار گیرد که علیرغم رویارویی‌های جاری، همچنان نماد حاکمیت ملی کشور است.
وی تاکید کرد: بحران سوریه راه حل نظامی و یا تحمیل شده از خارج ندارد و آینده سوریه تنها از طریق انتخاب دمکراتیک مردم سوریه رقم خواهد خورد. جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران بر غیرقابل قبول بودن راه‌حل نظامی برای بحران سوریه تأکید کرده و طرحی چهار ماده‌ای را بر همین اساس ارائه داد. کنگره گفتگوی ملی سوریه، زمینه مناسبی را برای آغاز فرآیند حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه فراهم آورده است.
رئیس جمهوری افزود: گفت وگوهای سوری-سوری باید تا رسیدن به یک راه حل مرضی الطرفین از جمله انجام اصلاحات لازم در قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد و سالم ادامه یابد. دخالت بیگانگان در تعیین نوع و شکل حکومت سوریه تنها تداوم بحران را به دنبال دارد.
روحانی اضافه کرد: وضعیت انسانی در سراسر سوریه اسفناک بوده و جامعه بین المللی موظف است نسبت به ارائه کمک‌های انسانی به همه نقاط سوریه تلاش کند. در این زمینه بدون نقض حاکمیت ملی سوریه، می‌بایست اطمینان حاصل شود که این کمک‌ها به طور سریع و ایمن به تمام نقاطی که نیازمند هستند ارسال شود. شهروندان بی گناه سوری، چه در غوطه باشند یا در عفرین و یا در فوعا و کفریا باید مورد حمایت جهانی قرار بگیرند.
وی گفت: در عین حال تلاش واقعی برای پایان بحران سوریه و ایجاد بسترهای لازم برای بازسازی این کشور و فراهم کردن زمینه‌های بازگشت آوارگان به محل زندگی خود می‌بایست مورد اهتمام ما و جامعه جهانی قرار گیرد. جمهوری اسلامی ایران آماده حضور مؤثر در بازسازی سوریه است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و وحدت و استقلال سوریه باید در همه شرایط محترم شمرده شود، گفت: حضور نیروهای بیگانه در سوریه بدون موافقت دولت آن کشور غیرقانونی بوده و باید متوقف و پایان داده شود. چشمداشت بیگانگان به سرزمین سوریه و تلاش برای تجزیه آن کشور تحت هیچ شرایطی پذیرفته نیست و صلح و ثبات در سوریه را به مخاطره خواهد انداخت.
روحانی ادامه داد: ضروری است مبارزه با تروریسم در سوریه تا ریشه کن شدن همه گروه‌های تروریستی، ادامه یابد. کشورهایی که هنوز دل در گروی پیروزی تروریست‌ها در سوریه دارند باید به خود آیند و با قطع کمک به آنها بیش از این خود را در مقابل مردم سوریه قرار ندهند.
وی در پایان با تشکر مجدد از رییس جمهور ترکیه بابت میزبانی نشست امروز سران، از دولت قزاقستان برای میزبانی اجلاسیه های روند آستانه تشکر کرد و گفت: امیدوارم با یاری خداوند متعال، تداوم تلاش‌های مشترک ایران، روسیه و ترکیه در اسرع وقت به خاتمه جنگ و خونریزی در سوریه منجر شود.