صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

«کسب‌وکار» گزارش می‌دهد

افزایش بهره‌وری تولید زیتون با اصلاح باغات

با وجود آنکه طرح ترویج کشت زیتون نتایج قابل قبولی در افزایش سطح زیر کشت، افزایش تولید و همچنین افزایش سرانه مصرف روغن زیتون در کشور داشته، اما باغدارانی که در کشت این محصول استراتژیک، عملکرد موفقی دارند، درباره نقاط ضعف این طرح، نکات قابل تاملی مطرح می‌کنند.
مجتبی کاوه
با وجود آنکه طرح ترویج کشت زیتون نتایج قابل قبولی در افزایش سطح زیر کشت، افزایش تولید و همچنین افزایش سرانه مصرف روغن زیتون در کشور داشته، اما باغدارانی که در کشت این محصول استراتژیک، عملکرد موفقی دارند، درباره نقاط ضعف این طرح، نکات قابل تاملی مطرح می‌کنند.
به گزارش کسب و کار نیوز، علی کشاورز، باغدار نمونه کشور در حاشیه بازدید خبرنگاران از باغ زیتون واقع در شهرستان طارم استان قزوین درباره راهکارهای بهبود و توسعه تولید زیتون در کشور به «کسب‌وکار» گفت: تمرکز دولت بر توسعه سطح زیر کشت نتایج مثبتی داشته و این قابل انکار نیست، اما به نظر می‌رسد اکنون زمان آن است که به اصلاح باغات موجود بپردازیم و جهت‌گیری سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی در راستای افزایش بهره‌وری باشد و منابع را به این عرصه هدایت کنیم. کشاورز با بیان اینکه افزایش سطح زیر کشت بدون توجه به شرایط اقلیمی زیان‌های سنگینی متوجه سرمایه‌های کشور کرده است، افزود: در مناطقی که کشت زیتون با اقلیم آن منطقه سازگار است، می‌توان با حمایت از باغداران و ارائه تسهیلات ارزان‌قیمت به آنها و همچنین ارائه خدمات آموزشی و ترویجی به باغداران، واریته‌های پرمحصول و مقاوم به آفت را جایگزین واریته‌های قدیمی کرد. وی با بیان اینکه طی سال‌های آینده نگاه به محصول زیتون باید صادراتی باشد، تصریح کرد: برای موفقیت در صادرات چاره‌ای جز افزایش عملکرد در هکتار نداریم و باید بپذیریم با تولید 5 تن در هکتار نمی‌توانیم در بازار جهانی با کشورهایی مثل ترکیه که حداقل عملکرد آنها 10 تن در هکتار است، رقابت کنیم. این کشاورز نمونه در صنعت زیتون، از دیگر مشکلات این عرصه را وجود باغداران خرد برشمرد و اظهار داشت: باغداران سنتی با در اختیار داشتن یک تا 2 هکتار باغ زیتون، توان مبارزه با آفات را ندارند و این کار برای‌شان مقرون به صرفه نیست. وی ادامه داد: این امر سبب شده تا باغداران بزرگ برای مبارزه با آفات همت مضاعف داشته باشند و در سمپاشی‌هایی که انجام می‌دهند، از بروز آفات جدید در باغات جلوگیری کنند. به گفته وی، وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید زیتون باید دست از توصیه باغداران سنتی بردارد و به صورت جدی‌تر در تولید و مصرف کود و سم با آنان برخورد کند. کشاورز گفت: در صورت افزایش عملکرد، تولیدات ما نیز اقتصادی می‌شود، به طوری که اگر ما 85 هزار هکتار موجود سطح زیر کشت را به هکتاری 10 تن عملکرد برسانیم، سالانه 850 هزار تن تولید زیتون خواهیم داشت که اگر 100 هزار تن برای بازار داخلی به مصرف برسد 700 هزار تن آن معادل 120 هزار تن روغن زیتون برای مصرف داخلی و صادرات کافی است. وی با تاکید بر اینکه اکنون اولویت اصلاح باغات موجود از احداث و توسعه باغات پراهمیت‌تر است، افزود: اکنون در این وضعیت به اندازه اقیانوس برای تولید محصول آب استفاده می‌کنیم؛ اگر با این شرایط کارخانه آب معدنی بزنیم و روغن زیتون وارد کنیم مقرون به صرفه‌تر است زیرا با مدیریت مصرف یک پنجم این آب مصرفی فعلی می‌توانیم 10 برابر تولید محصول داشته باشیم. این زیتون‌کار نمونه کشور اضافه کرد: در صورت مدیریت مناسب تولید زیتون، توجیه اقتصادی و بهره‌وری این محصول از پسته بیشتر است. به گفته وی، در سال 92 عملکرد تولید زیتون در باغ‌های وی 2.5 تن زیتون در هر هکتار بود که با اقدام‌های مدیریتی انجام‌شده، این رقم به تولید 17 تن در هکتار و امسال به 25 تن در هکتار رسیده است. کشاورز اظهار داشت: شرایط نشان می‌دهد که از سال 92 به بعد عملکرد تولید باغ زیتون بین 20 تا 25 درصد هر ساله افزایش داشته است. وی ادامه داد: سال گذشته برای مبارزه با سرمازدگی در باغی به وسعت 260 هکتار در 200 نقطه به مدت سه شبانه‌روز آتش روشن کردیم تا از سرمازدگی جلوگیری شود که این موارد باید به باغداران سنتی نیز توصیه شود. این باغدار نمونه کشوری با بیان اینکه این باغ دارای زنجیره تولید زیتون، فرآوری تا مصرف است، خواستار صدور مجوز احداث گلخانه نهال زیتون شد تا زنجیره این کشت صنعت به‌طور کامل تکمیل شود.

تولید کنسرو زیتون در کشور بیشتر از نیاز داخلی است
همچنین مجری طرح زیتون وزارت جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه 18 درصد کل سطح باغ‌های زیتون کشور قدیمی هستند، گفت: این باغ‌ها نیاز به بازسازی و جوانسازی دارند که امیدواریم تا پایان برنامه ششم توسعه با مجموع اقدام‌هایی که صورت می‌گیرد، دیگر باغ‌های غیر اقتصادی و مسن نداشته باشیم. احمد مستخدمی افزود: افزایش عملکرد تولید زیتون به بیش از 3 تن در هر هکتار و نیز تولید 200 هزار تن روغن زیتون تا پایان برنامه ششم در دستور کار قرار دارد. وی با اشاره به اینکه روغن زیتون مورد نیاز کشور حدود 12 هزار تن در سال است، تصریح کرد: نزدیک به 5 هزار و 300 تن از این مقدار در داخل تولید می‌شود. مجری طرح زیتون با بیان اینکه ما در تولید کنسرو زیتون به طور کامل خودکفا هستیم و نیازی به واردات نداریم، ادامه داد: تولید کنسرو زیتون بیش از نیاز داخلی است، ازاین‌رو هر سال بخشی از تولید داخل ذخیره‌سازی می‌شود. به گفته مستخدمی، با تلاش‌های صورت‌گرفته، خسارت مگس میوه زیتون که از مهم‌ترین آفات مربوط به این محصول است به کمترین میزان در سال‌های اخیر رسیده است. مجری طرح زیتون وزارت جهاد کشاورزی در ادامه اصلاح و بازسازی باغ‌های زیتون موجود و توسعه آنها با ارقام سازگار و مناسب هر منطقه را از برنامه‌های معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی برشمرد. مجری طرح زیتون وزارت جهاد کشاورزی در ادامه از کشاورزان خواست که در اصلاح و بهسازی باغ‌های زیتون خود
مشارکت کنند.