صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد

بی تاثیری زلزله ‌های اخیر بر گسل‌های تهران

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به بی‌تاثیر بودن زلزله‌هایی که اخیرا در حوالی تهران اتفاق افتاده است از راه‌اندازی سامانه‌های هشدار سریع و پاسخ سریع در مقابل زلزله در شهر تهران، خبر داد و گفت: نشست‌های مستمر برای زنده نگه داشتن موضوع مخاطرات زلزله و لزوم حرکت در جهت کاهش آسیب‌ها و خسارت‌های آن در مرکز تحقیقات برگزار می‌شود.
محمد شکرچی‌زاده در نشست خبری با موضوع هشدار سریع و کاهش خسارات زلزله در تهران گفت: به طور اتفاقی شهریورماه، ماهی است که بزرگ‌ترین زلزله‌ها در این ماه رخ داده و در ۶۰سال گذشته زلزله‌هایی با بزرگی بیش از ۷ ریشتر در این ماه اتفاق افتاده است. رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه یکی از مسئولیت‌های مهم این مرکز افزایش ایمنی سازه‌ها در برابر زلزله است، افزود: آیین‌نامه ۲۸۰۰ که برای طراحی ساختمان‌ها در مرکز زلزله تعریف شده، از سوی این مرکز انجام شده است و سایر آیین‌نامه‌های مرتبط با این بخش هم از سوی مرکز تدوین می‌شود.
 وی با اشاره به زلزله‌های اخیری که در اطراف تهران اتفاق افتاده است، خاطرنشان کرد: زلزله گرمسار با بزرگی 8/3 ریشتر، زلزله جوادآباد با بزرگی 1/4ریشتر و زلزله فیروزکوه با بزرگی 6/4 ریشتر سه زلزله‌ای بودند که اخیرا در اطراف تهران به وقوع پیوست. 
 
احتمال وقوع زلزله‌های 7 ریشتر و بیشتر از این میزان در تهران وجود دارد
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه منشا این زلزله‌ها گسل‌های نزدیک این نواحی بوده است، ادامه داد: گسل ایوانکی در زلزله گرمسار، گسل گرمسار-پیشوا در زلزله جوادآباد و گسل مشاع در زلزله فیروزکوه نقش داشتند.
شکرچی‌زاده با اشاره به اینکه این گسل‌ها از گسل‌های اصلی تهران فاصله دارند و محل تقاطعی با گسل‌های تهران وجود ندارد، عنوان کرد: وقوع این زلزله‌ها تاثیری در فعالیت گسل‌های تهران ندارد اما اگر بزرگی زلزله در آن مناطق بیشتر بود، به طور حتم خطراتی را برای تهران به دنبال داشت. 
وی با بیان اینکه گسل‌های تهران تحت تاثیر گسل‌های زلزله قرار نگرفت، اضافه کرد: همیشه احتمال زلزله برای تهران وجود دارد و مطالعات زمین‌شناسی روی گسل‌ها نشان می‌دهد که احتمال وقوع زلزله ۷ ریشتری و بالاتر برای تهران وجود دارد. رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با تاکید بر نقش ملی و فراملی شهر تهران، اظهار داشت: هر دو روز یک‌بار زلزله‌ای با بزرگی ۴ ریشتر اتفاق می‌افتد اما افکار عمومی به زلزله در شهر تهران حساس هستند.
 شکرچی‌زاده با تاکید بر اینکه تهران یکی از ۱۰شهر خطرپذیر در جهان است، توضیح داد: دو راهبرد تحت عنوان سامانه‌های هشدار سریع و سامانه‌های پاسخ سریع در مقابل زلزله مطرح شده است که قصد داریم آن را در کشور اجرایی کنیم. 
وی با بیان اینکه این سامانه‌ها براساس قوانین فیزیکی که متکی بر امواج وقوع زلزله است، به ما اجازه می‌دهند در ثانیه‌های وقوع زلزله شریان‌های اصلی کلان‌شهرها را قطع کنیم، بیان کرد: تجارب در دیگر شهرهای جهان نشان می‌دهد در زلزله با بزرگی ۷ ریشتر و بیشتر، ۲۰ درصد از تلفات ناشی از آتش‌سوزی ناشی از زلزله بوده است. پس با استقرار این سامانه‌ها می‌توانیم خسارات را کاهش دهیم.
 رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه سامانه پاسخ سریع می‌تواند اطلاعات ناشی از توزیع خرابی‌هارا به مدیریت بحران گزارش کند، خاطرنشان کرد: افکار عمومی و تخصصی کشور نیاز دارند تا با این تصمیم‌گیری‌ها آشنا شوند که خوشبختانه اقدامات اولیه برای سامانه هشدار سریع در تهران با همکاری شهرداری آغاز شده است. شکرچی‌زاده خاطرنشان کرد: سامانه‌های هشدار سریع در شرق و شمال شرق تهران مانند سد لتیان، گسل مشاع و امامزاده هاشم نصب شده اما درسایر گسل‌ها از جمله گسل شمال تهران، هنوز این سامانه مستقر 
نشده است.
 رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه هماهنگی بین سازمان‌های مسئول از موضوعات مهم در این بخش است، ادامه داد: باید تحقیقات کاربردی را گسترش دهیم و در آیین‌نامه‌ها یک شتاب مبنا را تعریف کنیم تا ساختمان‌ها براساس آن طراحی و اجرا شود. 
 
احتمال قطع گاز تهران در صورت وقوع زلزله با بزرگی 7 ریشتر 
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در پاسخ به پرسش «کسب‌وکار» مبنی بر اینکه آیا در حال حاضر سامانه‌های خودکاری در تهران وجود دارد که در صورت وقوع زلزله با بزرگی حدود 7 ریشتر شریان‌های مخاطره آمیز مثل شبکه گاز شهری را قطع کند، گفت: هنوز در این مورد اطلاع دقیقی از سوی مسئولان شرکت گاز به ما داده نشده است و دقیقا مطلع نیستیم که چنین سامانه‌ای وجود دارد یا خیر.
شکرچی‌زاده ادامه داد: به صورت کلی می‌دانیم که شرکت گاز تمهیداتی برای قطع گاز در صورت وقوع زلزله اندیشیده است و امیدواریم در نشست‌های بعدی مسئولان این شرکت در این مورد و سایر مواردی که برای ایمنی شبکه گاز در مواقع بحرانی اقداماتی انجام داده‌اند اقدامات خود را با مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در میان بگذارند و به نوعی تعامل برای ارتقای این
 اقدامات برسیم. همچنین در ادامه این نشست سعید بختیاری، مدیر دفتر آتش‌سوزی این مرکز با بیان اینکه در بسیاری از زلزله‌های شهرهای بزرگ و کوچک با مشکل حریق پس از زلزله مواجه بودیم، گفت: قابلیت اشتعال مصالح باید کنترل شود که در این باره در حال تهیه مقررات هستیم، چراکه در ساختمان‌ها از مواد پلیمری استفاده می‌شود که خطر اشتعال را به دنبال دارد. مدیر دفتر آتش‌سوزی این مرکز با تاکید بر جلوگیری از ساخت ساختمان‌های بلندمرتبه در کوچه‌هایی با عرض کم، عنوان کرد: ارتقای ایمنی ساختمان‌ها در برابر آتش بسیار مهم است، چراکه باید بتوان ساختمان‌ها را در مقابل اینگونه حوادث قابل کنترل کرد.