صفحه اصلی / آرشیو مطالب روزنامه کسب و کار

«کسب‌وکار» گزارش می‌دهد

تغییر فاز سنگ‌آهن از صادرات به مصرف داخلی

تکمیل زنجیره ارزش فولاد در کشور که زمانی آرزوی مسئولان و دست‌اندرکاران حوزه معدن و صنایع معدنی بود تا آنجا پیش رفته که دیگر رویا نیست و روز گذشته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تغییر فاز سنگ‌آهن از صادرات به مصرف داخلی خبر داد.

مجتبی کاوه

مهدی کرباسیان در پاسخ به پرسش«کسب‌وکار» مبنی بر اینکه زنجیره تولید فولاد در کشور در حال حاضر چه وضعیتی دارد، با بیان اینکه بهره‌برداری از کارخانجات تولید کنسانتره و گندله در نزدیکی معادن سنگان مراحل نهایی خود را سپری می‌کند، گفت: صادرات سنگ آهن زمانی که چین به عنوان تولیدکننده بزرگ فولاد جهان در اوج تولید قرار داشت برای معدنکاران ما صرفه داشت ولی با کاهش تولید فولاد در چین قیمت جهانی سنگ‌آهن هم افت کرد تا حدی که صادرات آن برای معدنکاران ما، خصوصا صاحبان معادن کوچک بی‌صرفه شد. وی ادامه داد: به همین دلیل برخی از این معادن که عمدتا عیار پایین و اصطلاحا پلاستری بودند، نتوانستند به فعالیت خود ادامه دهند و به حالت تعطیل یا نیمه‌تعطیل درآمدند. راهکاری که طبق برنامه‌های وزارت صنعت برای این مساله برنامه‌ریزی شده، تکمیل زنجیره تولید فولاد در کشور و استفاده از ذخایر سنگ آهن در صنایع فولادسازی داخلی است و به اعتقاد من با توجه به کاهش قیمت جهانی سنگ‌آهن صادرات آن صرفه ندارد و از سوی دیگر هم صنایع کشور ما به این ماده معدنی نیاز دارند بنابراین صاحبان معادن کوچک باید به سمت یکپارچه‌سازی و تجمیع این معادن بروند و محصول خود را به کارخانجات کنسانتره و گندله‌سازی داخلی که رو به افزایش هستند، بدهند و صادرات این ماده معدنی در این شرایط محدود شود. رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه، برنامه‌هایی برای سرمایه‌گذاری‌های جدید در بخش معدن پیش‌بینی شده است، گفت: در برنامه ششم دستیابی به رشد ۸ درصدی در سرمایه‌گذاری خارجی پیش‌بینی و اعلام شده که باید ۵۰ میلیارد دلار جذب سرمایه‌گذاری خارجی داشته باشیم تا به اهداف برنامه ششم برسیم. وی در ادامه درباره طرح محدودیت صادرات سنگ‌آهن خام از سال آینده نیز گفت: ممنوعیت صادرات، چیز خوبی نیست اما اگر کارخانه‌های تولید کنسانتره راه‌اندازی شوند، منطقی این است که سنگ‌آهن معادن داخلی در کشور مصرف شوند و البته معدنکاران نیز تمایل بیشتری به فروش محصول خود در داخل خواهند داشت. وی تصریح کرد: البته عوارض صادرات سنگ‌آهن هنوز نهایی نشده و این موضوع باید ابتدا در کمیسیون ماده یک مطرح و مصوب شود و پس از آن برای تایید نهایی به هیات وزیران ارائه شود.
رشد 10 درصدی صادرات بخش معدن
وی با اشاره به ظرفیت‌های بالای ایران در بخش معدن افزود: یکی از ظرفیت‌های خوبی که ما داریم این است که گاز به‌صورت ارزان در اختیار ما قرار دارد که همین ارزش افزوده مواد معدنی ما را افزایش می‌دهد. کرباسیان با اعلام اینکه کشور در حوزه‌های فولاد، آلومینیوم، مس، روی، کورم، سنگ‌های تزئینی و سیمان صاحب‌نظر است، اظهار داشت: خوشبختانه در یک سال اخیر درباره فلزات کمیاب هم سرمایه‌گذاری‌های خوبی انجام شده است. وی با اشاره به رشد صادرات به کشورهای اروپایی و آسیایی، گفت: در هفت ماهه گذشته ۵۱۱ میلیون دلار صادرات در بخش مس، 1.631 میلیارد دلار صادرات فولاد، ۴۰۰ میلیون دلار صادرات سایر معادن و ۱۴۰ میلیون دلار صادرات در بخش آلومینیوم انجام شده است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه نرخ رشد کشور در سه ماهه اول امسال به ۴ درصد رسیده که در بخش معدن هم ۱۰ درصد رشد داشته است، گفت: موضوع همکاری مشترک با یکی از شرکت‌های برزیلی مطرح شده، همچنین در روزهای آینده برای مذاکره با چینی‌ها درباره سرمایه‌گذاری به این کشور سفر می‌کنم.
برگزاری دومین اجلاس معدن و صنایع معدنی
وی با اشاره به برگزاری دومین اجلاس معدن و صنایع معدنی در روزهای 20 و 21 آذرماه گفت: در این اجلاس ۱۰۵ نفر از شرکت‌های خارجی از ۶۴ کشور از جمله استرالیا، کانادا، آلمان، بلژیک، ایتالیا و انگلستان و 520 نفر از 223 شرکت ایرانی حضور می‌یابند. کرباسیان در پاسخ به پرسش دیگر «کسب‌وکار» که با توجه به لزوم تامین مالی و سرمایه‌گذاری طرف‌های خارجی در بخش معدن ایران و ضرورت پشتیبانی از این امر توسط بانک‌های خارجی، آیا در این اجلاس بانک‌های بین‌المللی نیز حضور دارند، گفت: شرکت‌هایی که در این اجلاس حضور دارند، پشتیبانی بخش مالی و بانکی کشورهای متبوع خود و همچنین حمایت مالی بانک‌های بین‌المللی را به‌همراه دارند ولی به‌طور مستقل از بانک‌های خارجی برای حضور در این اجلاس دعوت به عمل نیامده و این کار در دستور کار این اجلاس نبوده است. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه از طرح‌های هفت‌گانه فولاد، سه طرح دیگر تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد، گفت: در بخش تیتانیوم هم که یک پروژه سی‌ساله بود، با یک شرکت از استرالیا- چک به توافق رسیده‌ایم. همچنین برای بهره‌برداری از نمک دریاچه قم هم با یک شرکت معتبر ایرانی- خارجی مذاکراتی را داریم.